//A l’Alt Camp hi ha voluntat d’expansió de les bitlles i es va fent taca d’oli

A l’Alt Camp hi ha voluntat d’expansió de les bitlles i es va fent taca d’oli

per | 2019-10-11 09:52:4211/10/2019 09:52 | 0 comentaris

Des de quan existeix la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles?
La Coordinadora té 35 anys d’història, abraça entre sis i set comarques de la província de Tarragona i som presents en 27 pobles. L’inici de les bitlles va ser als anys vuitanta i és a Rasquera, en un grup de pobles del voltant. A partir d’aquí, entra en escena una coordinadora que funciona culturalment des de l’any 1983. Per altra banda, hi ha també paral·lelament una Federació, que al seus inicis no hi adjuntava les bitlles. A partir d’aquell any incorpora les bitlles però nosaltres, com a coordinadora, seguim en el nostre camí difonent el món de les bitlles.

Sonen aires de canvis dins del món de les bitlles?
Els últims anys hi ha hagut un increment de participació i interès per aquest joc. Des de la Coordinadora veiem que el món de les bitlles a Catalunya esta molt dividit i això no aporta res a la seva expansió. Actualment hi ha tres federacions que actuen autònomament, que són la Federació Catalana de Bitlles, l’Associació Bitlles de Lleida, dins la vessant esportiva del joc, i la Coordinadora.

En els darrers mesos hem iniciat una sèrie de relacions per canviar aquesta situació amb el projecte d’arribar a treballar tots per un mateix objectiu. Arribar a una possible confederació seria l’ideal, però veurem com evoluciona tot, aquest projecte és embrionari i cal fer molta feina.

Quants equips s’abracen a la província de Tarragona des de la Coordinadora?
Ara mateix hi ha uns 27 clubs dins la Coordinadora, després trobem altres clubs, principalment a les Terres de l’Ebre, que es troben dins la Federació.

Quants jugadors i jugadores abasteu?
Som uns 250 jugadors. L’evolució de jugadors no és molt gran perquè el problema és que és un joc majoritàriament per a gent gran i costa que hi vagi entrant gent jove (que a poc a poc en va entrant). L’increment d’equips és difícil, encara que sí que es va produint. L’increment fort va ser fa tres anys amb l’entrada de cinc equips de cop.

Es pot dir que és un esport que està en increment?
És un joc tradicional-esport que està en auge. No està de moda perquè des del 1983 que es troba funcionant, però cada cop més gent hi vol participar.

A què es pot atribuir?
A diferents factors. A la difusió que se’n fa, al coneixement i a ser un joc que acaba enganxant. Des de la Coordinadora hem anat fent un treball de formiga per anar-lo escampant per diferents localitats de la demarcació.

Ara s’ha acabat la lliga d’estiu. Com s’ha desenvolupat?
La Tirada Intercomarcal de bitlles és la més històrica. Porta 35 anys i està molt consolidada. La valoració que en fem és molt bona. L’interessant d’aquesta competició és la cordialitat que s’hi respira i l’amistat. Tot i ser una competició, és un acte ludicofestiu i esportiu.

I ara, quines competicions es disputaran?
Ara començarà aquesta setmana el primer Campionat de Bitlles Priorat-Ebre i d’aquí a dues setmanes el quart Campionat de Bitlles Camp de Tarragona.

En quin o quins llocs es viuen més les bitlles a la província de Tarragona?
Fa uns anys era més a la Terra Alta, però hi ha hagut un descens d’un 10% de la població i això s’acaba notant. Ara on s’està incrementant és al Camp de Tarragona. Sí que hi ha un augment fort de gent i pobles que hi participen.

Quant a l’Alt Camp, com es troba la vinculació amb les bitlles?
S’està recuperant en pobles com Alcover o Vila-rodona. Sembla que hi hagi voluntat d’expansió i es va fent taca d’oli. Es van comunicant uns amb altres i a poc a poc es va augmentant. La nostra feina en els pròxims anys és una feina de difusió i esperem créixer i consolidar-nos a les comarques on hem entrat fa poc o buscar-ne d’altres on no hi som.

Quina modalitat de bitlles jugueu?
Bitlles tradicionals. Bàsicament la nostra modalitat és les bitlles de sis, categoria que li ha donat l’Associació Europea de Jocs Tradicionals, i que es juga des del sud de França fins a Extremadura. Hi ha unes altres bitlles, les bitlles de nou, que són les que es juguen al Pallars. De les nostres en diem bitlles tradicionals.

Deixa un comentari