L’Arxiu Municipal de Valls, el Museu de Valls, la Biblioteca Carles Cardó, la Xarxa de Cultura i l’Institut d’Estudis Vallencs integren, des de fa uns mesos, un grup de treball que ha ultimat els preparatius de la commemoració del centenari de la Biblioteca Popular de Valls, que tindrà lloc durant els propers dies a la ciutat i que es perllongarà fins a la propera Festa Major de Sant Joan. L’objectiu és vindicar el valor patrimonial i cultural d’aquest edifici emblemàtic, així com la trajectòria del servei públic de biblioteca a la ciutat.

La Biblioteca Popular de Valls va obrir portes el 1918 i va ser la primera biblioteca popular creada per la Mancomunitat de Catalunya, en un projecte ambiciós de foment de la cultura i el territori, junt amb les de Les Borges Blanques, Sallent i Olot. La Mancomunitat de Catalunya es va constituir l’abril de 1914 i va consistir en la federació voluntària de les quatre diputacions de Catalunya.

Obra de l’arquitecte Lluís Planas i Calvet, l’edifici de la Biblioteca Popular de Valls és un dels béns patrimonials i culturals més destacats de la ciutat, i després de la seva reforma i recuperació durant les darreres Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, i des del novembre del 2017, s’ha convertit en espai expositiu habitual del Museu de Valls, acollint exposicions temporals de temàtica local.