8.8 C
Valls
Dimarts, Febrer 25, 2020

La Generalitat aprova un projecte de llei que permetrà a les empreses facilitar un sol cop les dades a l’administració

ACN
El Govern ha aprovat aquest dimecres en el Consell Executiu el projecte de llei de Facilitació de l’Activitat Econòmica per fer més àgil la relació entre administracions i empreses. Segons la futura llei, les empreses i emprenedors només hauran d’aportar una vegada les seves dades en tots els tràmits amb totes administracions. A més, la norma crearà una “autopista administrativa” per a projectes “estratègics”, afavorint la implantació de companyies amb valor afegit, preferentment en l’àmbit industrial i logístic. El projecte dona continuïtat a la Finestreta Única Empresarial i preveu mesures per reduir les càrregues burocràtiques i aprofundir en un nou model de relació entre empreses i governs. Segons els càlculs del Departament d’Empresa i Coneixement, les modificacions beneficiaran 564.000 companyies i 362.000 autònoms i suposaran un estalvi de més de 38 milions d’euros anuals pels agents empresarials.
En concret, la simplificació del règim d’intervenció permetrà estalviar 26 milions d’euros, i l’establiment de la relació digital per defecte, 4,2 milions d’euros gràcies a l’aplicació del principi d’aportació de dades una única vegada, i 8,2 milions d’euros per aplicar l’administració digital.

Tramitació d’urgència de projectes estratègics
Una de les novetats de la normativa és la creació d’una “autopista administrativa” per a facilitar l’arribada d’iniciatives econòmiques clau. Per primer cop, s’estableix en l’àmbit normatiu la tramitació d’urgència de projectes empresarials considerats estratègics.

Seran considerats estratègics els negocis que aportin valor afegit en desenvolupament tecnològic i innovació, vertebració territorial, reindustrialització, generació d’ocupació, recuperació de sectors tradicionals, protecció mediambiental, promoció de la diversitat, inclusió social, igualtat, no discriminació i conciliació en l’àmbit laboral o corresponsabilitat.

El document menciona també els projectes que fusionin petites empreses, incorporin start-ups per guanyar dimensió o incrementin el nombre de grans empreses a Catalunya i incideix especialment en els que impliquin inversions productives preferentment en l’àmbit industrial i logístic.

Simplificació de tràmits
El text, que iniciarà ara la seva tramitació parlamentària, preveu mesures per reduir les càrregues burocràtiques, minimitzant la intervenció administrativa. Per fer possible aquest canvi en gestió, s’implementaran mecanismes de facilitació com l’estandardització de les dades mitjançant un Diccionari Interoperable, que integrarà totes les dades estandarditzades en el termini de dos anys o, l’identificador únic d’establiment que permeti la identificació inequívoca del lloc on es realitza una activitat econòmica, amb independència de l’administració que l’hagi registrat.

També es promourà la tramitació unificada de les dades una única vegada en successius tràmits i la proactivitat de l’administració, que oferirà a l’empresari de forma proactiva els serveis disponibles en cada moment.

Canal Empresa
El projecte de llei consolida la Finestreta Única Empresarial com a model de relació entre empreses i professionals i administració per realitzar tots els tràmits necessaris per a la seva activitat des d’un punt únic, el Canal Empresa. Ajuntaments, consells comarcals i altres institucions públiques que emprin plataformes pròpies hauran d’adaptar-les en el termini de dos anys. La futura llei també preveu la creació d’un Directori d’Empreses, Establiments i Registres per oferir una visió integral de l’activitat econòmica a tot el territori.

D’altra banda, la normativa insta les administracions a facilitar el pagament electrònic de les taxes associades a l’activitat econòmica a través de les seves seus electròniques i del portal Canal Empresa, una funció que estarà en vigor d’aquí a dos anys.

Multes de fins a 20.000 euros
Com a regla general, la intervenció administrativa exercirà un control posterior, i només excepcionalment s’imposarà el control previ per part de l’administració. En el cas d’inici d’activitat, les empreses i emprenedors únicament faran una declaració responsable o comunicació i en el cas d’obertura d’un establiment, sols caldrà una comunicació.

L’incompliment de la llei podrà comportar multes addicionals de fins a 20.000 euros i la prohibició de comunicar o declarar l’inici d’activitat sancionada entre sis mesos i dos anys.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Notícies relacionats

Últimes notícies

La CGT de Catalunya convoca vaga general de 24 hores per al 8 de març

Els sindicats territorials de la CGT de Catalunya han decidit convocar vaga general de 24 hores en el ple...

L’alcaldessa de Valls anuncia que el Museu Casteller obrirà “sí o sí” aquest any 2020

“Sí o sí, el Museu Casteller de Catalunya obrirà les seves portes aquest 2020.” Així de contundent es va mostrarl’alcaldessa de Valls, Dolors Farré,...

L’IEV acull l’acte institucional dels 20 anys de l’Espai de l’Estudiant

El dijous dia 27 a partir de les 7 de la tarda se celebrarà al Pati de Sant Roc de l’IEV un acte especial...

Rescaten a un jove atrapat en una xemeneia de Valls

Un jove que volia entrar en una casa ha hagut de ser rescatat pels bombers quan aquest va quedar atrapat a l'interior d'una ximeneia Els...

Sessió de contacontes a la Biblioteca Carles Cardó

La Biblioteca Carles Cardó ha organitzat una nova sessió de contacontes. Aquest cop Jeep Gasulla serà l’encarregat d’explicar Contes a la vora del foc....