8.2 C
Valls
Dimarts, Febrer 25, 2020

Millora de l’entorn del Pi de Puigpelat per ser un atractiu turístic

La primera de les obres del projecte “Alt Camp: història i patrimoni, les arrels de la terra” que ha estat impulsat de forma conjunta per vuit municipis sota el paraigua ofert pel Consell Comarcal de l’Alt Camp és l’adequació de l’entorn del Pi de Puigpelat per a la seva interpretació cultural, tradicional i històrica.

Amb aquesta actuació es pretén l’adequació i dignificació de l’indret conegut com a Bassa Vella, que acull la icona històrica comarcal del Pi de Puigpelat, situat als peus de l’església parroquial i del portal del segle XII. Aquesta zona la població la va convertir en una era. La seva situació dalt del turó la feien idònia per batre cereals. Dels pins que havien donat vida al bosc només se’n salvaren dos. Un es va perdre en una ventada i l’altre, el més conegut i popular, el Pi de Puigpelat, es va convertir en l’element representatiu del municipi. Al voltant d’aquest pi, com a emblema, es va desenvolupar bona part de la vida pagesa i ciutadana del territori. Aquest espai ha esdevingut un símbol de tradició, cultura i història.

No obstant, la Bassa Vella actualment és un indret poc adequat a l’espai que l’envolta i es vol aprofitar els potencials d’interpretació turística cultural i tradicional. El Pi de Puigpelat està situat en un indret que resulta extraordinari per l’existència de construcció en pedra seca de l’entorn, que crea un conjunt monumental únic. La pedra seca, paret seca o pedra en sec és patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco des de 2018 i és per això que s’ha decidit crear un centre d’interpretació a l’aire lliure per estudiar i gaudir d’aquest tipus de construcció.

La zona, tanmateix, es convertirà en un interessant mirador i un punt de partida estratègic de diverses rutes, ja que està ben connectada amb diferents GR i el Camí de l’Aigua. Aquestes rutes permetran el coneixement de part del patrimoni immaterial de la comarca, en especial d’aquell patrimoni agrícola lligat a l’entorn i als conreus de secà propis de la Mediterrània. Alhora es potenciarà el municipi com a referent i centre d’interpretació a l’aire lliure per gaudir del gran treball realitzat de pedra en sec a diferents camins a l’entorn del municipi.

El contracte d’aquesta obra es va adjudicar a l’empresa Rempic STA, SL per un import de 301.916,55 euros (IVA inclòs). Les obres està previst que finalitzin durant el primer semestre d’aquest 2020.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Notícies relacionats

Últimes notícies

La CGT de Catalunya convoca vaga general de 24 hores per al 8 de març

Els sindicats territorials de la CGT de Catalunya han decidit convocar vaga general de 24 hores en el ple...

L’alcaldessa de Valls anuncia que el Museu Casteller obrirà “sí o sí” aquest any 2020

“Sí o sí, el Museu Casteller de Catalunya obrirà les seves portes aquest 2020.” Així de contundent es va mostrarl’alcaldessa de Valls, Dolors Farré,...

L’IEV acull l’acte institucional dels 20 anys de l’Espai de l’Estudiant

El dijous dia 27 a partir de les 7 de la tarda se celebrarà al Pati de Sant Roc de l’IEV un acte especial...

Rescaten a un jove atrapat en una xemeneia de Valls

Un jove que volia entrar en una casa ha hagut de ser rescatat pels bombers quan aquest va quedar atrapat a l'interior d'una ximeneia Els...

Sessió de contacontes a la Biblioteca Carles Cardó

La Biblioteca Carles Cardó ha organitzat una nova sessió de contacontes. Aquest cop Jeep Gasulla serà l’encarregat d’explicar Contes a la vora del foc....