//El pou de gel de Mas Musté queda inventariat al Wikipedra

El pou de gel de Mas Musté queda inventariat al Wikipedra

El motiu pel qual s’ha volgut inventariar és perquè pugui estar adjunt als altres pous de gel protegits de la comarca

per | 2019-09-08 11:00:3108/09/2019 11:00 | 0 comentaris

El 29 de juliol d‘aquest estiu es va inventariar el pou de gel de Mas Musté a la web Wikipedra, el catàleg de l’observatori i estudi del paisatge de Catalunya. Construït a recer del riu Glorieta, al terme de Mont-ral, a poc més d’un quilòmetre del llogaret de l’Aixàviga, s’hi troba el majestuós pou de gel de Mas Musté, conegut popularment per la gent de la contrada com ‘la Nevera’, aquesta antiga construcció industrial va ésser una font d’ingressos molt important pels mont-ralencs de la família Naia, però és conegut per l’homònim mas que es troba adjacent al pou a l’altra banda del riu.

Va ser documentat l’any 1765, on es té la primera notícia escrita de la seva existència, cal fer esment al fet que encara és molt més antic, i possiblement fos l‘últim pou de la comarca que s’utilitzés per comercialitzar gel a les terres més baixes de les comarques del Camp de Tarragona. La comercialització de gel a les muntanyes de Mont-ral era una feina complementària a la del treball agrícola de la nostra comarca, on s’utilitzava el glaç de l’aigua del riu o la neu acumulada els mesos d’hivern, que s’introduïa i es guardava al pous, després era premsada i compactada, i coberta amb palla i branques per emmagatzemar-la i disposar-ne durant la resta de l’any, dita aquesta feina pels nostres antics comarcans. Vora el mes de maig treien i tallaven el gel en uns blocs que pesaven uns 60 quilos per anar a vendre’l als pobles i a la ciutat de Valls.

El pou de gel es troba a una altitud de 740 metres sobre el nivell del mar, en un petita caiguda rocosa o cingle de roca calcària a la vessant est del barranc de la Font Freda, a l’inici del riu Glorieta. Cal dir que el pou de gel de Mas Musté curiosament no està inclòs en el llistat de monuments de l’Alt Camp de l’Inventari del Patrimoni de Catalunya, ni tan sols com a Bé cultural d’interès local, tot i la seva magnitud i majestuositat. Per aquest motiu s’ha volgut, almenys, inventariar al Wikipedra, perquè pugui estar adjunt als altres pous de gel protegits de la comarca, com el pou de neu de Cabra del Camp, el de la Masó de Selma o el de Vila-rodona.

Deixa un comentari