//Santa Úrsula s’intueix competitiva

Santa Úrsula s’intueix competitiva

Les dues colles arriben en un moment dolç. La Vella de guanyar el Concurs, i la Joves, de fer una gran actuació al Vendrell

per | 2018-10-19 12:47:1319/10/2018 12:47 | 0 comentaris

Santa Úrsula es presenta competitiva i potent, com en les millors edicions. El passat Concurs, guanyat brillantment per la Colla Vella dels Xiquets de Valls, va tenir, allà a Tarragona, el contrapunt d’una poc afortunada actuació de la Joves Xiquets de Valls, que posteriorment, diumenge passat, es va reivindicar a la Fira de Santa Teresa del Vendrell en descarregar el 4de9 net. Aquestes dues últimes actuacions, Concurs i Vendrell, potencien el cara a cara de les dues colles dels Xiquets de Valls en aquest tro final que acostuma a ser la diada de Santa Úrsula. El camí fins a arribar a Santa Úrsula ha estat llarg, però això ja és més aviat història perquè diumenge, a dos quarts d’1 del migdia a la plaça del Blat, les colles sortiran a donar-ho tot i en un moment d’ànim i de forma que possiblement és el més alt de la temporada.

 

LA COLLA JOVES XIQUETS DE VALLS

La Colla Joves Xiquets de Valls ha tingut una temporada irregular amb els castells aconseguits, o potser es més propi dir descompensada. El seu castell estrella ha estat el 2de8 net i ha fet l’aleta en sis ocasions (tres descarregats i tres carregats). És el castell més valorat dels que aquesta temporada s’han portat a plaça, però paradoxalment, fins abans de diumenge passat al Vendrell, l’únic castell de gamma extra aconseguit per la Colla Joves era un solitari 5de9 amb folre carregat. Si ho analitzem podem constatar que a partir del castell més valorat que s’ha fet, el 2de8, amb l’excepció comentada del 5de9f, el salt és gran fins a arribar al 3de9 amb folre, construcció que per cert la Joves ha descarregat com ningú, junt amb Vilafranca, i ho ha fet en disset ocasions. La Joves, amb la consecució diumenge al Vendrell del 4de9 net, encara accentua més aquesta paradoxa i fa bo allò que hem dit al llarg de la temporada de que és capaç del millor, ja que ha aconseguit els dos castells més valorats, que també ha aconseguit la Vella, i són les dues úniques colles que aquesta temporada han pogut descarregar els dos grans castells nets. Perquè cal posar en valor que el 4de9 sense folre aquesta temporada no l’havia assolit ningú fora de la Vella, i llevat d’aquesta agrupació cap colla l’havia descarregat des del 2016. I per tant arriba la Joves i… patapam! El descarrega. Paradoxes que fan que la Joves sigui diferent, i també ho hem dit al llarg de la temporada, que és una colla capaç de trencar esquemes i motlles i de fer el millor, i també cal reconèixer que amb evidents llacunes de ventall entremig. No és la primera vegada que es produeixen situacions d’aquesta mena, en el passat ja han estat protagonitzades per la Colla Joves. Recorden allò del “Y no estavan muertos?”. Doncs ja està, ni fum ni farolejades ni estratègies, és la Colla Joves en estat pur, una colla diferent amb un ADN diferent. Una colla que torna a ressorgir, però que com diu la famosa cançó de Peret, no estava de parranda, estava assajant molt, però tot i així no li sortien les coses a la plaça.

COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS

La Colla Vella, ja ho hem comentat a bastament aquests últims dies, ha fet una temporada extraordinària i ha estat per damunt de la resta de colles, i s’ha proclamat de forma contundent justa campiona de l’últim Concurs de Tarragona. Ha fet una temporada força regular, amb exhibicions brillants per tot arreu per on ha passat. Ha guanyat tots els cara a cara que ha tingut amb els Castellers de Vilafranca i la Colla Joves dels Xiquets de Valls quan s’han trobat a les places. Ha aconseguit descarregar aquesta temporada per primera vegada el 2de8 net i ho ha fet en quatre ocasions, també el mateix nombre de consecucions completades que el 4de9 net. Ha mantingut amb solvència i bona freqüència el 4de9 amb folre i el pilar i el 5de9 amb folre, així com els tres pilars de mèrit —de 8, de 7 i de 6. Ha sovintejat un castell que fa colla, com el 9de8. Per Sant Joan, cal no oblidar-ho, va mostrar múscul en fer simultàniament el 3de9 amb folre i el 4de9 amb folre, tota una demostració de força que s’ha vist reflectida després al llarg de la temporada. És la colla que ha mostrat més ventall de castells. L’única pedra a la sabata han estat els castells amb manilles. El 3de10 amb folre i manilles s’ha carregat en dues ocasions, però no s’ha pogut completar, i el 4de10 amb folre i manilles no ha reeixit. Aquesta dificultat fa palès que a la vida no es pot tenir tot i en els castells també es fa difícil, però la Vella ha fet una extraordinària temporada i ha trencat l’hegemonia dels Castellers de Vilafranca, tant per les actuacions al llarg de l’any com també per proclamar-se campiona del Concurs.

Així és com es presenten les dues colles dels Xiquets de Valls a la seva última diada a la plaça del Blat, fortes i amb la moral ben alta per a una diada de Santa Úrsula que promet ser molt competitiva.

 

Deixa un comentari