//Santa Úrsula de màxims

Santa Úrsula de màxims

per | 2019-10-25 09:00:0825/10/2019 09:00 | 0 comentaris

La diada de Santa Úrsula tornarà a mostrar el límit de les possibilitats actuals de les dues colles dels Xiquets de Valls. Les dues colles voldran anar al màxim, conscients que és l’última diada forta de la temporada. Serà una jornada reivindicativa per tots els fets tan greus que estan passant al nostre país, però per damunt de tot serà un gran duel casteller de les colles dels Xiquets de Valls.

La Vella al llarg de la temporada s’ha mostrat superior a la resta de les colles, però quan arriba Santa Úrsula tot és diferent i es pot esperar tot, tant del gran potencial de la Vella com de la competitivitat de la Joves i la qualitat dels seus castellers. Les dues colles van començar les actuacions pròpiament dites al mes de març i el camí fins a arribar a Santa Úrsula ha tornat a ser llarg. Diumenge es començarà a un quart d’una, un quart d’hora abans que l’any passat, que es va començar a dos quarts, d’una mitja hora abans que els altres anys.

Analitzem breument la trajectòria de cadascuna de les colles dels Xiquets de Valls aquesta temporada poc abans de Santa Úrsula.

COLLA JOVES XIQUETS DE VALLS
La Joves aquest any ha fet un pas endavant amb els pilars de mèrit, que han estat un dels seus trets més destacats. Ha sovintejat el pilar de 7 folrat i el pilar de 6 i ha recuperat el pilar de 8 amb folre i manilles, que ha descarregat en dues ocasions: l’una per Sant Fèlix a Vilafranca i l’altra a les passades Fires de Santa Teresa al Vendrell, diades en què també va descarregar el 2de8 sense folre. Aquestes són les dues estructures de gamma extra (castells per damunt del 3de9f) aconseguides per la Joves, que en aquest moment són el seu sostre casteller de la temporada.

A partir d’aquests dos castells de gamma extra el castell més valorat és el 3de9 amb folre, que la Joves ha sovintejat força. Per altra banda, cal dir que el 4de9 amb folre ha estat més dificultós, un fet que s’ha generalitzat a la majoria de colles. La Joves, degut al seu domini amb els espadats, ha assolit freqüentment també els castells amb el pilar, com el 4de8 amb pilar i el 3de8 amb pilar. Ha tret un bon rendiment de l’estructura del 2, és a dir, del 2de8 amb folre i molt especialment del 2de8 sense folre, que són castells que la Joves també ha assolit amb èxit. Cal destacar que també aquesta temporada les dues colles vallenques, Vella i Joves, són les úniques agrupacions que per segon any consecutiu han descarregat el 2de8 sense folre. La Joves s’ha tornat a moure amb un ventall de castells una mica petit, però això no és obstacle perquè en qualsevol moment mostri la qualitat que tenen els seus castellers, com ja es va fer palès a les diades de Sant Fèlix i Santa Teresa, i faci un altre salt superior. La Joves sempre és capaç del millor i això pot passar aquest diumenge a la plaça del Blat per la diada de Santa Úrsula.

COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS
La Colla Vella aquesta temporada ha demostrat que està clarament per damunt de la resta de les colles. Això l’any passat ja es va fer patent, i ho va referendar en guanyar el Concurs, i enguany aquest domini encara és més clar. Aquest domini es fonamenta en el seu ampli ventall de castells. La Vella ha fet una temporada equilibrada, seleccionant molt el moment adequat per portar a plaça cadascun dels castells més importants de gamma extra. Per Sant Joan amb el 2de9 amb folre i manilles feia el seu primer gamma extra de la temporada.

La Firagost va ser una demostració de força amb els seus primers 4de9 amb folre i pilar i 5de9 amb folre de la temporada. El Catllar encetava la seva seqüència de cinc 2de8 sense folre d’aquest curs i veia el pilar de 8 amb folre i manilles. Per Sant Fèlix carregava el 4de9 sense folre i el descarregava poc després a Tarragona en el Primer Diumenge de Festes de Santa Tecla. La Vella ha aconseguit en vuit diades diferents castells de gamma extra (castells per damunt del 3de9f): Sant Joan, Firagost, la Bisbal, el Catllar, l’Arboç, Sant Fèlix, Primer Diumenge de Festes de Santa Tecla i Mercadal a Reus. En total ha assolit 18 castells de gamma extra descarregats i un de carregat i cal destacar que ho ha fet en 6 estructures diferents que conformen el seu ampli ventall: 2de8sf, 4de9sf, 4de9fp, 5de9f, pde 8fm i 2de9fm.

Com es pot veure, la seva feina al llarg de la temporada ha estat notable i programada amb una gran cura: ha estat selectiva en els castells enlairats cercant els punts forts, cuidant el moment adequat d’enlairar-los amb les millors garanties possibles i buscant els llocs adients per portar-los a plaça. En definitiva, un gran bagatge de feina feta al llarg de la temporada.

Ara falta posar-hi la rúbrica aquest diumenge a un quart d’1 per Santa Úrsula, on tot és possible per part de les dues colles, que aniran de màxims i lluitaran en un duel apassionant.

 

Deixa un comentari