//Quins castells es necessiten per guanyar el Concurs?

Quins castells es necessiten per guanyar el Concurs?

El 2de8sf, 4de9sf, 4de10fm i 3de10fm són els quatre castells que podrien ser claus per a la victòria, mentre que hi ha altres opcions com el 3de9sf, però caldrà veure si alguna colla hi acaba optant

per | 2018-10-06 15:19:4506/10/2018 15:19 | 0 comentaris

Per Joan Maria Jové

El Concurs del 2018 presenta alguns canvis destacats que poden tenir una forta incidència en la classificació final de les colles. Un és que es valorarà només un castell carregat per actuació, i l’altre canvi destacat és la nova taula de puntuacions, que dona molta més importància als castells descarregats envers els carregats, i també valora més els castells nets que els castells de deu folrats i emmanillats, això en el cas que tots es descarreguin, perquè si es carreguen llavors tenen més puntuació els folrats i emmanillats en relació amb els sense folre. Aquests canvis del Concurs són aspectes que caldrà tenir en compte i que tindran el seu pes específic en el desenvolupament del certamen i el plantejament i les estratègies de les colles.

 

Les cartes del concurs

Les cartes guanyadores del Concurs tornen a ser bàsicament quatre castells: el 2de8 sf, el 4de9 sf, el 4de10 fm i el 3de10 fm. La colla que encadeni tres d’aquests quatre castells té moltíssimes possibilitats de guanyar el Concurs de Tarragona del 2018. Cap de les quatre colles amb opcions de guanyar-lo, Vilafranca, Vella, Joves de Valls i Jove de Tarragona, ha fet en el decurs d’aquesta temporada la totalitat d’aquets castells.

La Vella és la que n’ha fet més, tres dels quatre castells, però això no és cap certificat ni garantia que sigui la favorita per guanyar el Concurs, perquè són construccions molt grans que “es tenen” però que “no es dominen” del tot i que poden caure sempre i a qualsevol de les agrupacions esmentades que s’ho proposin. Tot i que cal admetre que prèviament al llarg de la temporada unes agrupacions ho han fet amb més èxit que d’altres, i els això dona unes credencials més potents.

Un altre programa guanyador i per damunt de qualsevol combinació dels quatre castells esmentats és l’anomenada “clàssica de nou neta”, i sempre tenint en compte el supòsit dels dos grans castells nets descarregats: 2de8 i 4de9 i amb el gran afegitó del 3de9 net, aquest carregat. Aquest programa sempre quedaria per sobre de tots els altres esmentats.

El fet de valorar només un castell carregat per actuació pot frenar que es vegin en el Concurs de Tarragona castells inèdits com el 9de9 amb folre o el 3de9 net. Construccions com el 5de9 amb folre o bé el 3de9fpm i el 4de9fpm només podran ser cartes guanyadores en el cas de baixar pretensions i perquè les altres colles hagin ensopegat. Aquí, en aquest cas, l’amplitud del ventall hi tindria força a dir.

A més dels castells, els programes i les estratègies, hi jugaran, com sempre, una sèrie d’intangibles com la fortalesa mental i els estats d’ànim per superar els obstacles si es presenten i poder així aguantar la pressió dintre d’una jornada que serà llarga i esgotadora, i no necessàriament en un sol dia sempre s’imposa la millor .

Deixa un comentari