//Pedret (Colla Vella): “Els drets en exclusiva no els cedirem”

Pedret (Colla Vella): “Els drets en exclusiva no els cedirem”

“Ens hauran de donar moltes explicacions”, afirma Pedret, que confirma que per a dijous s’ha concretat una reunió amb la Coordinadora

per | 2019-05-08 12:52:5908/05/2019 12:52 | 0 comentaris

Polèmica i rebombori arran de l’acord que va signar la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya amb la plataforma SOM per la difusió audiovisual de les properes quatre temporades de castells.

Són diverses colles que ja han mostrat el seu descontentament o almenys preocupació, entre elles la Colla Vella dels Xiquets de Valls, des d’on afirmen amb rotunditat que no només no han cedit a la Coordinadora els drets d’imatge d’enguany sinó que no els cediran “en exclusivitat”, en paraules del seu president, Albert Pedret.

L’acord signat provoca que ara les retransmissions de 30 diades castelleres passin a mans privades i deixin de fer-se com sempre, a través de l’empresa pública (TV3 i La Xarxa). “L’acord en si no el podem valorar perquè el desconeixem totalment”, al·lega Pedret, “perquè no se’ns ha informat i l’únic que sabem és el que es va publicar als mitjans”, i per un “missatge de WhatsApp que la Coordinadora envia a un grup de colles castelleres una hora abans de la presentació“ de l’acte d’ahir, dimarts 7 de maig.

“El que podem valorar són les formes”, afegeix Pedret, que ja ha fet arribar el descontent i menyspreu que sent la Colla Vella envers la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya”. I és que al·lega que les colles haurien d’estar informades. “És d’educació agafar les colles locals i tenir-hi aquest tracte de deferència. Aquest cop no s’ha fet i ha estat amb intenció d’amagar informació”, afegeix.

Després d’un any amb relativa calma sobre els drets televisius, ara la CCCC ha apostat per cedir els drets audiovisuals a la plataforma SOM, i es passa de l’empresa pública —com ho són TV3 i La Xarxa— a la privada. “S’obre un nou panorama i anem a mans privades. La privada farà una gran inversió perquè tinguem qualitat i haurà de tenir uns guanys per cobrir despeses”, i es pregunta no només com comercialitzaran les retransmissions sinó si realment s’augmentarà la difusió del món casteller canviant de TV3 i La Xarxa, ”que han apostat molt pels castells en les últimes dècades invertint-hi molts recursos sense retorn”, a mans privades.

Reunió dijous amb la Coordinadora

“Ens hauran de donar moltes explicacions”, afirma Pedret, que confirma que per a dijous s’ha concretat una reunió amb la Coordinadora. “L’únic que podem dir és que tot i que és tard i s’ha fet malament escoltarem les explicacions i a partir d’aquí actuarem en la línia on sempre hem estat i d’on mai ens hem mogut”. Per al president de la Colla Vella, la CCCC s’hauria d’haver assegut amb aquelles colles que podrien preveure que no veurien de la mateixa manera el tema de la cessió dels drets d’imatge. “Primer espero les seves disculpes per aquest mal fer. Són ells qui han creat el problema i ells han d’invertir recursos i hores per solucionar-lo”, i recorda que és una “responsabilitat enorme vendre uns drets quan no els tens”.

Per altra banda, i recordant que la Colla Vella no ha cedit encara els drets d’imatges d’enguany a la Coordinadora, es pregunta què opinarà la plataforma SOM quan obri la capsa del regal i vegi que falten peces. “La nostra colla és la guanyadora del darrer concurs, i no es troba en aquest paquet, igual que, com en consta, alguna altra que lidera el món casteller.”

Deixa un comentari