//Llum i ombres a la diada de Sant Fèlix

Llum i ombres a la diada de Sant Fèlix

per | 2019-08-31 10:14:5531/08/2019 10:14 | 0 comentaris

La Diada de Sant Fèlix ha estat extraordinàriament dura. Ha estat com sempre una diada de màxims que ha durat més de 4 hores, que s’ha desenvolupat baix un sol inclement amb temperatures força superiors als 30 graus. Ha estat com una cursa de fons que ha requerit una gran força mental i física per part de les colles, immerses en una lluita esgotadora i de gran desgast. Ha estat una lluita competitiva i d’una gran rivalitat. Una diada duríssima que ha vist més de 7 intents desmuntats per part de totes les colles i que totes elles han lluitat fins a l’extenuació. S’han vist 7 Gamma Extra descarregats i 2 de carregats: un 3/10fm. ©, dos 2 de 8 s.f.(d), un 4 de 9 s.f. ©, un 3 de 9 amb folre i pilar (d), un 5 de 9 amb folre (d), dos pilars de 8 f.m. (d), un 2 de 9 f.m.(d) i un 9 de 8 (d).

Els Castellers de Vilafranca han sortit reforçats de la plaça de la Vila malgrat que han tornat ha carregat el 3 de 10 amb folre i manilles, per tercera vegada aquesta temporada i en aquesta ocasió tampoc l’han pogut completar. La seva llum ha estat poder recuperar el 3 de 9 amb folre i pilar que no aconseguien des de Tot Sants del Novembre del 2017. Amb aquesta consecució els verds es reafirmant molt perquè ells que eren els grans dominadors d’aquesta estructura la tornat a recuperar inclús saltant-se l’esglaó dels de vuit perquè a l’any passat no van aconseguir cap 3 de 8 amb el pilar i enguany només un de carregat. D’això n’eren conscients els vilafranquins que ho han celebrat moltísim. L’altra llum verda ha estat l’estrena del seu primer pilar de vuit amb folre i manilles d’aquesta temporada. L’ombra és no haver aconseguit el 4 de 9 sense folre que han hagut de desmuntar. Cal dir que després de Sant Fèlix els Castellers de Vilafranca hi tornant a ser i s’han rearmat moralment. I tant que sí! I Sant Fèlix pot ser un punt d’inflexió pels Castellers de Vilafranca.

La Colla Vella ha donat mostres una vegada més que és una gran colla. Els rosats vallencs en primera instància han carregat el 4 de 9 sense folre i amb això trencaven la seqüència de les últimes 4 edicions en què sempre l’havien descarregat. Però després d’aquesta caiguda i de veure com moments abans la Joves vallenca aconseguia descarregar el 2 de 8 sense folre, la Vella també completava el 2 de 8 i reconduïa la seva actuació, aguantava la pressió en aquells moments que no era gens fàcil i demostrava la seva actitud i força mental. Amb poc més d’una setmana completava per tercera vegada el 2 de 8s.f.. El 5 de 9 amb folre després d’un intent desmuntat, aconseguien descarregar-lo amb dificultats, però també amb canvis forçats al tronc per la caiguda del 4 de 9. Aquests canvis forçats a causa d’una lesió de la sisena del pilar de sis en la caiguda del 4 de 9 s.f., Sara Rubió, motivava que la Vella optés pel pilar de 6 i havia de descartar el de 8.

Els castells cauen i són molt difícils i de vegades no en som prou conscients perquè cal tenir present que parlem d’estructures molt grans que poden condicionar o torçar tota una actuació i llavors és quan surt el fons d’armari i la Vella en va fer un bon ús. L’ombra de la Vella és segurament que la colla esperava més però no s’ha descompost després de la caiguda del 4 de 9 s.f. i ha mostrat que sap sortir-se’n de les situacions més difícils. Podríem dir que la llum rosada ha estat l’actitud i la força mental per superar les adversitats.

La Colla Joves ha estrenat aquesta temporada i de quina manera el 2 de 8 s.f. i ha fet l’aposta més agosarada de la diada a l’enlairar dues vegades el 3 de 9 sense folre, la caiguda del segon intent ha minvat a la Joves. La llum és l’esperit de lluita de la Joves que no s’arruga mai. L’ombra és no haver pogut reconduir la Diada i sortir de la plaça amb un castell però la caiguda del 3 de 9 sense folre els ha condicionat. Cal agrair la rauxa de la Joves que ha fet l’aposta més alta de la Diada.

La Jove de Tarragona la seva llum ha estat el pilar de 8 amb folre i manilles. Els tarragonins han lluitat i han estat agosarats però no han reeixit en els grans castells. L’ombra de la Jove de Tarragona ha estat no poder donar una passa més amb el 4 de 9f.p. i l’intent desmuntat del 3 de 10 amb folre i manilles. Aquestes passes endavant que no han reeixit han tapat el 5 de 9 amb folre i han preferit sortí de plaça amb tres castells fets i a les dues últimes rondes han optat pel 3 de 9 amb folre i el 4 de 9 amb folre.

Malgrat que cap de les colles participants ha complert totalment els seus objectius, totes elles tenen motius per estar contentes. La temporada després de Sant Fèlix s’albira que serà més competida del que semblava fins ara. El 3 de 9 sense folre una vegada més haurà d’esperar però arribarà un moment que es recollirà com si fos una fruita madura. Quina colla serà la primera que la recollirà?

Les actuacions
Colla Jove Xiquets de Tarragona: 4/9f.p (i), 9/8, 3/10fm (id), 3/9f, 4/9f, pilar de 8 f.m.
Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4/9sf ©, 2/8 s.f., 5/9f (id), 5/9f., pilar de 6
Colla Joves Xiquets de Valls: 2/8s.f., 3/9s.f. (id), 3/9 sf (i), 3/9f. (id), 3/9f. (id), pilar de 5.
Castellers de Vilafranca: 3/10fm ©, 3/9fp (id), 3/9fp, 4 de 9 s.f. (id.),2/9fm, pilar de 8 fm.

Deixa un comentari