//Lliçó magistral de la Colla Vella al Catllar i l’Arboç

Lliçó magistral de la Colla Vella al Catllar i l’Arboç

per | 2019-08-25 23:52:4625/08/2019 23:52 | 0 comentaris

Aquest passat cap de setmana ha estat de bogeria. La Vella ha fet dues actuacions memorables al Catllar i a l’Arboç, dues actuacions de traca i mocador i s’ha mostrat superior als Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Els rosats descarregaven dissabte al Catllar el 2 de 8 sense folre, el 4 de 9 amb folre i pilar, el 3 de 9 amb folre i el pilar de 8 amb folre i manilles. La localitat del Catllar de la mà de la Vella ha vist el primer 2 de 8 sense folre, a l’any passat ho va fer amb el 4 de 9 sense folre. Aquesta actuació de la Vella ha estat la millor exhibició castellera que s’ha vist mai a la vila del Baix Gaià però amb menys de 24 hores la Vella repetia la mateixa actuació a l’Arboç on hi feia el pilar de 7 folrat en comptes del pilar de 8 amb folre i manilles. Joan Ibarra, casteller de la Colla Vella acabada l’actuació del Catllar manifestava la confiança i el domini que tenen amb el 2 de 8 sense folre i que fóra bo portar-lo (passejar-lo, deia) allà on es pogués. I tal dit tal fet l’endemà es repetia el 2 de 8 sense folre.


Les actuacions de la Vella al Catllar i l’Arboç han mostrat que en aquest moment és la colla que té un ventall més gran de castells i també de més valoració . La Jove de Tarragona va trencar al Catllar el seu encanteri amb el 5 de 9 amb folre que havia descarregat en les últimes 6 edicions i dissabte el va carregar. Aquesta caiguda va afectar les actuacions dels tarragonins tant al Catllar com l’endemà a l’Arboç deixant per a Sant Fèlix construccions superiors que ha treballat a l’assaig. Els castells bàsics de nou, el 4 de 8 amb pilar i els pilars de 7 folrats han estat els castells enlairats per els tarragonins en aquestes dues diades. S’esperava més però no va poder ser. Els Castellers de Vilafranca al Catllar van desistir de competir, no portaven prou camises, potser tampoc podien fer-ho davant del recital de la Vella, els verds van completar els dos castells bàsics de nou i van buscar retrobar bones sensacions amb el 3 de 8 amb pilar de tan mal record pels verds en aquella caiguda a Berga a l’any passat però els hi va faltar sort i accidentalment un cop carregat ara els hi va caure el pilar. Tancaven la ronda de pilars amb el de sis.

L’endemà els verds a l’Arboç amb més camises van voler carregar el dipòsit de moral de cara a Sant Fèlix amb el 3 de 10 amb folre i manilles però el castell de 10 a la segona ronda va tornar ha quedat carregat com a la passada Festa Major de Vilanova i la Geltrú. Els vilafranquins a la seva primera ronda van defensar amb dents i ungles el 2 de 9 amb folre i manilles i tancava les seves tandes amb el 4 de 9 amb folre, s’acomiadava amb el pilar de 7 folrat. Cares serioses dels verds i cap a casa. Els queda un últim assaig aquest dimarts. A la seva diada de Festa Major hi seran totes les camises i aniran a totes. Veurem com es reconduirà.

Brillant pilar de 8fm de la Colla Joves
A Igualada hi havia un altre front obert amb la participació de la Colla  Joves Xiquets de Valls que en una actuació desigual descarregava el seu segon pilar de 8 amb folre i manilles del seu historial. A la capital de l’Anoia els vermells descarregaven el 3/9f., 2/8, 4/8 amb pilar. Era evident que si es complien certs factors, folre i manilles, el pilar de 8 estava madur per fer-lo. Finalment la Joves ho ha aconseguit i de forma brillant.

En l’anterior article dèiem que les últimes diades d’agost posarien a tothom al seu lloc però es pot dir, després del que s’ha vist que si no hi ha un daltabaix, la Vella per Sant Fèlix podria estar per damunt de les altres colles. Compta amb una gran gamma de castells i s’ha anat progressivament i pas a pas. La Vella portava un programa agosarat per Sant Joan i per diverses circumstàncies no es va poder complir en aquella diada amb el programa previst , però s’havia fet molta feina que després s’ha polit i millorat i s’ha buscat el tempo i el lloc adequat per portar-ho a plaça.

Si fem cronología, es pot constatar que el Cap de Colla Albert Martínez ha madurat en aquests tres anys i això també es nota i més si compta amb el recolzament dels «pesos pesants» que pujant a les estructures. Tot té sentit. Com va dir ell, cal conservar tot el que es va fer a l’any passat, potenciar més el folres i manilles i si es pot aconseguir –va dir- alguna estructura nova, doncs millor que millor. Sí, és veritat tot està seguint el seu curs, pas a pas. Sant Fèlix serà el tro final d’aquest mes d’agost tan apassionant castellerament parlant. Segur que encara veurem coses molt interessants en aquest final d’agost.

 

 

 

Deixa un comentari