//La vella guanya amb contundència

La vella guanya amb contundència

La Vella fou la justa guanyadora pels castells assolits en el certamen tarragoní i per la temporada feta.

per | 2018-10-11 12:15:3211/10/2018 12:15 | 0 comentaris

Després de 18 anys i 8 concursos de domini vilafranquí la Vella va guanyar diumenge passat el Concurs de Castells amb una exhibició contundent en què van descarregar els dos castells nets, 2de8 i 4de9, i carregant el 3de10 amb folre i manilles. Amb tres rondes es va proclamar campiona del Concurs del 2018, amb l’actuació més valuosa que s’hi ha fet mai i ajuntant per segona vegada a la història dos castells nets descarregats en una exhibició; la primera fou en el Concurs del 2012 per part dels Castellers de Vilafranca.

Vilafranca no va poder amb el vendaval rosat. Després del cop d’efecte de la consecució del 3de10fm a la primera ronda, el fet de carregar el 2de8 va minvar les possibilitats de tornar a proclamar-se campiona, que ja es van esvair molt en no reeixir les dues temptatives del 4de10, i els verds ja el donaven per perdut en plantar seguidament el 2de9 amb folre i manilles. La renúncia després a fer cap ronda de millora mostrava la impotència per poder superar la Vella dels Xiquets de Valls.

La Vella fou la justa guanyadora pels castells assolits en el certamen tarragoní i per la temporada feta, en què ha estat per damunt de la resta de les colles. Aquest èxit també ha estat fonamentat, com diu un destacat casteller, Llàtcer Magriñá, per l’autoexigència i la iniciativa de cada dia de voler fer-ho sempre bé. No uns dies sí i els altres no, perquè llavors quan es vol no es pot. Aquest triomf de la Vella es va forjar amb Manel Urbano, l’anterior cap de colla, quan els Castellers de Vilafranca eren inabastables i no semblaven humans. La Vella, de la mà d’Urbano i el seu equip tècnic, va instaurar més assajos, noves metodologies, rotacions i canvis de posició dels castellers. Tot això, com deia el casteller Joan Ibarra, va suposar crear complicitats, generar una gran fornada de castellers joves amb una llarga esperança de vida castellera que se sentien partícips del projecte, l’anomenat ara fons d’armari.

Aquesta autoexigència, el voler fer-ho cada dia més bé i millor, també comporta el risc de trobar-se esculls i contrarietats que podrien fer perdre l’orientació del camí. La caiguda del 4de10 amb folre i manilles en el primer diumenge de festes de Santa Tecla amb la lesió de Joan Ibarra, avui ja en fase de recuperació, va ser un gran contratemps. Es va haverd e refer el 4de9 i el 2de8. Llavors la Vella va haver d’usar el fons d’armari.

El 4de9 va tenir un canvi molt important amb Oriol Raventós, Rufi, que va ocupar el lloc de Joan Ibarra, i que anteriorment el 2014 per Santa Úrsula ja va anar a la posició de Manel Urbano degut a la lesió a la vista d’aquest i es va carregar trencant-se a l’alçada de quints, però Rufi va respondre amb molta solvència la seva posició a dalt del castell a segons. El 2015 Rufi es va lesionar a l’espatlla i ha estat uns anys sense fer estructures de quatre, però sí d’altres com a quarts del pilar del mig del 5de9 amb folre. Aquest canvi i el seu resultat satisfactori ha estat cabdal perquè el 4de9 fos el castell que obria la llauna a la primera ronda i posés pressió a les altres colles, ja que cap d’elles l’ha fet aquesta temporada. L’altre castell que quedava molt afectat per la lesió de Joan Ibarra era el 2de8 net, que també volien fer Joves de Valls i Vilafranca. El castell es va haver de refer amb Llàtcer Magriñá, que baixava del seu pis de terços per ocupar a segons el lloc de Joan Ibarra. Dani Vázquez era quart i va haver de baixar al terç per ocupar el lloc de Llàtcer. Al lloc de Dani Vázquez, a quarts, entrava de nou Miguel Ángel Pérez, Miguel, que feia temps que no havia pujat a aquest castell i es va reivindicar una vegada més com un extraordinari casteller. Aquets dos castells, el 4de9 i el 2de8, que són la base del triomf de la Vella, han demostrat la gran capacitat de maniobrar d’Albert Martínez i de l’equip tècnic per sortir-se’n de situacions delicades, i amb la col·laboració i els consells de Joan Ibarra, que ha demostrat una generositat i una qualitat humana impagable. Això ha estat cabdal per proclamar-se campions i així es va forjar la victòria de la Vella, però ja abans i al llarg de la temporada els rosats han sortit amb mentalitat i actitud guanyadora a totes les actuacions i ara s’ha recollit tot el que s’ha anat sembrant. Tot plegat es podria resumir amb les paraules del cap de colla rosat, Albert Martínez: “Creure, voler i ser-hi”.

La Joves vallenca no va estar afortunada el 2de8, que va marcar molt la seva actuació, que es va veure agreujada després amb els dos intents desmuntats del 4de9. Les seves possibilitats de guanyar es van veure molt aviat afectades i no va tenir cap opció de proclamar-se campiona. El treball a l’assaig, segons ens indiquen, ha estat molt intens, però al llarg de la temporada han faltat camises a les places. El projecte de Francesc Ramon és un bon projecte, però si vols ser guanyador has de sentir el suport a les places amb l’assistència dels castellers no només a les grans diades, sinó a totes, perquè només ella, la plaça, és qui donar el veredicte final.

El Concurs va ser un gran aparador, com diu la publicitat, fou “l’espectacle casteller més gran del món”. Fou fluid, sense interrupcions remarcables. Es van veure tretze castells de gamma extra per part de sis colles i altres sis van intentar com a mínim un castell de nou pisos. La Jove Xiquets de Tarragona va repetir pòdium per tercera edició consecutiva. Els liles sempre estan a dalt i arribarà el dia, més aviat que tard, que acabaran donant la campanada que els hi falta. Cal constatar la bona actuació de Capgrossos de Mataró amb el 5de9f i la de Xiquets de Tarragona amb la tripleta màgica; Castellers de Barcelona van fer el primer castell de nou, el 4de9f, descarregat de la temporada. Castellers de Sabadell han carregat el primer 3de9f de la temporada. Les colles que acudien per primera vegada a la cita de diumenge,  Màrrecs de Salt i Castellers de Sant Cugat, van carregar les dues el 3de9f. Castellers de la Vila de Gràcia no van poder reeixir amb el 3de9f.

Deixa un comentari