//Com arriben les colles favorites al concurs de Castells?

Com arriben les colles favorites al concurs de Castells?

Les baixes per lesió de castellers en algunes de les quatre colles favorites poden passar factura. Les quatre colles arribaran al Concurs amb un cartell de màxims, i s’espera una àmplia gamma variada. Quines armes té cada colla?

per | 2018-10-06 13:16:3806/10/2018 13:16 | 0 comentaris

Per: Joan Maria Jové

Les dues colles dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca i Colla Jove Xiquets de Tarragona són les agrupacions favorites per guanyar el 27è Concurs de Tarragona. Cap d’aquestes quatre colles ha aconseguit en el decurs d’aquesta temporada tots els castells que es proposaven i han portat a plaça.

 

CASTELLERS DE VILAFRANCA

Condicionada per diverses caigudes que han afectat principalment el seu pom de dalt, Vilafranca s’ha replegat després de l’actuació de Sant Fèlix del 30 d’agost. Des de llavors, i amb la mirada posada en el proper Concurs, ha fet actuacions conservadores si atenem el seu potencial. El 2 de 9 amb folre i manilles ha estat el seu pal de paller en les exhibicions de compromís. Els verds són l’única colla que aquesta temporada ha descarregat el 3 de 10 amb folre i manilles, i en dues ocasions, i l’any passat també ja va ser l’única que el va completar i és un castell fix en el seu programa de cara al Concurs de Tarragona. L’altre castell per part dels verds que també té tots els números de sortir a plaça és el 2 de 8 net. Enguany, de moment només l’han pogut carregar, i sembla que ja no hi tenen aquell domini absolut, inclús s’hi han vist superats per les dues colles de Valls, però és un castell que durant anys ha estat patrimoni exclusiu d’ells i es obvi que “qui té, reté”. A part d’aquests dos castells, 2 de 8 i 3 de 10 fm, els verds no han exhibit cap més carta guanyadora. El 5 de 9 amb folre no ho és, i el 2 de 9 amb folre i manilles, tampoc. El 4 de 10 amb folre i manilles? Enguany els verds l’han intentat sense èxit i l’any passat no en van aconseguir fer-lo. El poden fer? Sí, el poden fer. Són les tres primeres cartes dels verds, però al llarg de la temporada han tingut un recorregut incert , llevat del 3 de 10 amb folre i manilles.

 

COLLA VELLA DELS  XIQUETS DE VALLS

Els rosats són l’agrupació que de moment ha fet la millor temporada. És la colla que de les quatre cartes guanyadores, 2 de 8, 4 de 9, 4 de 10fm i 3 de 10fm, n’ha aconseguit més al llarg del curs. És, per altra banda, la que ha exhibit una gamma més àmplia de castells i ha fet amb freqüència el 4 de 9 amb el pilar i el 5 de 9 amb folre, que possiblement no siguin cartes guanyadores de cara al Concurs però que està molt bé tenir-les a la recambra. La Vella es presenta amb dues cartes sòlides com el 2 de 8 i el 4 de 9, amb tres consecucions completes de cadascuna. El 2 de 8 l’ha descarregat per primera vegada enguany i el 4 de 9 és l’única que l’ha aconseguit i l’ha portat a plaça. El tercer castell? Ha tingut un recorregut més controvertit. El 3 de 10 amb folre i manilles enguany s’ha carregat una vegada i no s’ha completat des del 2016. El 4 de 10 amb folre i manilles s’havia descarregat les dues últimes temporades, però l’intent fallit a la diada del Primer Diumenge de festes de Santa Tecla, amb l’ensurt de la lesió de Joan Ibarra, un dels castellers més valuosos dels rosats, ha representat un contratemps que sembla que els nous retocs en les estructures estan solucionant.

 

COLLA JOVES XIQUETS DE VALLS

Els vermells dels Xiquets de Valls han estat i són capaços del millor, però el seu ventall és petit. Aquesta temporada han excel·lit amb el 2 de 8 net, que han descarregat tres vegades i carregat una altra, igual que la Vella, però a partir d’aquí el salt és gran. La Joves, en el decurs d’aquest curs, a part del 2 de 8 ha carregat el 5 de 9 amb folre, això si només parlem de castells de gamma extra (castells per damunt del 3 de 9 amb folre). Què es pot esperar, doncs, de la Joves? Tot. A la plaça, que és la que mana, s’ha vist el que s’ha vist, però en un dia especial com es el Concurs es pot esperar tot. El 2 de 8 és la carta guanyadora i el 3 de 9 sense folre, la gran il·lusió. El 4 de 9 completaria un somni que es podria fer realitat. És possible? Per què no? Però és un castell que els vermells van descarregar fa cinc anys, el 2013, i en aquest concurs compten molt els castells descarregats. El 5 de 9 amb folre pot ser el complement d’aquests tres castells esmentats.

 

COLLA JOVE XIQUETS DE TARRAGONA

La colla tarragonina és una agrupació que planteja les temporades de forma progressiva, així com els reptes castellers. El pilar de 8 amb folre i manilles, que aquest curs domina com ningú, li ha donat més amplitud de ventall. El 5 de 9 amb folre continua sent la seva nau capitana, però cada vegada més ben acompanyada, ara amb el 4 de 9 amb folre i pilar i el 3 de 10 amb folre i manilles, que ha tornat a carregar aquesta temporada. Les seves cartes potser no son tan guanyadores, però Déu n’hi do el repertori que ja han portat a la plaça, que al cap i a la fi és el que compta. I no es poden descartar altres castells que ja han fet en temporades anteriors, com el 3 de 9 amb folre i pilar o el 4 de 9, net i que podrien tornar a portar. Si algú es descuida, la Jove ho pot aprofitar.

Deixa un comentari