//Albert Martínez (Colla Vella): “El 3de9 net i el 2de9 amb folre venen per quedar-se”

Albert Martínez (Colla Vella): “El 3de9 net i el 2de9 amb folre venen per quedar-se”

per | 2019-10-25 11:00:2525/10/2019 11:00 | 0 comentaris

El cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Martínez parla sobre la diada de Santa Úrsula d’aquest diumenge, on explica quins castells vol portar diumenge a la plaça del Blat.

Els últims fets que afecten el nostre país també condicionen els assajos de la Colla Vella?
Sí. Els fets ens condicionen perquè la circumstància del país es prioritza. És el més important en aquest moment i treu atenció a qualsevol altra cosa. No tan sols als castells, fins i tot a les feines i evidentment encara més als hobbies, com ho són els castells precisament. La gent està més pendent del país que d’altres coses.

Com valora la feina feta al llarg de la temporada?
Degut a les circumstàncies que hem tingut la valoraria d’excel·lent. El castell de deu no s’ha pogut fer i està descartat per Santa Úrsula. És una mancança i era un dels objectius que teníem i no ha pogut ser. L’objectiu passava per intentar treballar les manilles i això s’ha fet. Hem descarregat quatre castells amb manilles, que feia temps que no ho fèiem. S’ha donat joc al 2de9 amb folre i manilles, que darrerament no hi entrava. Seguim fent el 4de9 amb folre i pilar i el 5de9 amb folre, que són dos castells impressionants. El fet de dominar aquests dos castells fa una sensació de potència molt forta. Especialment si tenim en compte els llocs on s’han fet i com s’han fet. Per Sant Fèlix a Vilafranca, després de fer el 2de8 net i el 4de9 net, a la tercera ronda tiràvem el 5de9 amb folre quan podíem optar pel 3de9 amb folre i hauríem quedat com uns senyors, però va prevaldre la predisposició i l’actitud de voler-ho fer millor. Això mateix va passar per Santa Tecla a Tarragona, o a Reus, que després de fer el 2de8 net i el 5de9 amb folre no en vam tenir prou amb el 3de9 amb folre i vam optar pel 2de9 amb folre i manilles a la tercera ronda. Tot això dona mostra que la nostra actitud és com la de l’any passat o com la de fa un parell d’anys, tres, quatre o més i per això per mi és excel·lent.

L’assaig de diumenge va ser tota una carta d’intencions: 2de8, 4de9, 2de9 amb folre i 3de9. Quin d’aquests quatre castells té més possibilitats de ser descartat?
L’assaig que vam fer diumenge va esborronar, va ser increïble. Els que estem en els castells des de fa molt de temps no hauríem pogut somiar mai de poder-ho fer. A mi em posa els pèls de punta només de pensar-hi i d’analitzar-ho cada vegada que veig els vídeos. És un èxit increïble que la colla pugui gaudir d’un moment tan especial. Això es deu a la feina que es fa des de fa set o vuit temporades i és gràcies a tot el que s’ha treballat i patit, a les moltes ganes i aquesta actitud de la nostra gent, que ens ha portat fins aquí. Diumenge vam assajar el 2de8 net fins a aixecador i el 4de9 net fins a dosos amb l’aixecador pujant, i quan aquest baixava pujava l’enxaneta. El 3de9 net es va fer amb l’aixecador col·locat i l’enxaneta a l’alçada dels dosos a punt per arrencar més amunt. En la segona prova del 2de9 amb folre hi vam posar dosos i el castell va estar bastant clavadet. Tenir aquests castells tan a prop il·lusiona i és un somni que no sabies si podria arribar mai. En comptes de descartar-ne un, diria que els dos castells que tenen més possibilitats d’anar a plaça són els que ja tenim descarregats, és a dir el 2de8 i el 4de9 nets. Els altres dos son un somni que tant de bo es pugui fer realitat, ja que hi som cada vegada més a prop. Ara avui, dimecres [dia que es va fer l’entrevista], encara queden dos assajos i veurem si encara ens donen més confiança per fer-los. El que queda clar és que el 3de9 net i el 2de9 amb folre venen a la Colla Vella per quedar-se. El 2de8 i el 4de9 nets van arribar a poc a poc i el 3de9 i el 2de9 amb folre també ho han de fer així. Veurem si ara és el moment o haure d’esperar encara una mica més, però cada cop hi som més a prop.

La caiguda diumenge del 3de9 net a la xarxa redueix les possibilitats que es vegi a plaça?
Al contrari, crec que augmenta les possibilitats que vagi a plaça. Si entra a plaça serà per descarregar-lo, perquè si no el portes preparat per fer-lo és molt possible que no arribis enlloc, per tant si hi volíem veure coses era important fer-hi una prova al màxim d’exigent. Amb la sortida dels dosos ja ho teníem controlat, potser ens vam relaxar, no ho sé. La primera sacsada la vam aguantar, però la segona ja no va poder ser. És un risc que s’havia de córrer per conèixer aquest castell. Ara ho valorem i analitzem i veurem com funciona en els dos últims assajos.

El domini mostrat amb el 2de8 dona més possibilitats al 2de9 amb folre?
Sí, evidentment. L’any passat vam dir que era un tren que només passava una vegada. Tenir un dos com teníem l’any passat ja ho va fer factible. Els fets d’enguany i els castellers han demostrat que no era un tren que passava una vegada, al contrari, que es quedava. El 2de9 amb folre l’anem treballant i això ens dona la tranquil·litat que arribarà i que cada vegada el tenim més a prop.

Vol afegir alguna cosa més?
Voldria remarcar que tots aquests castells van dedicats a la gent que ara no hi són i per als quals Santa Úrsula és la màxima diada i sap molt de greu que no hi puguin ser. És per la Sara, la María i possiblement el Miguel. S’ho hauran de mirar i patir des de fora. Al cap de colla sempre li sap molt de greu que per decisions seves no puguin gaudir d’això. Per mi tant de bo diumenge es pugui dedicar una gran actuació a la gent, però especialment a aquests castellers lesionats que no podran pujar però que anímicament estaran amb nosaltres, i nosaltres amb ells.

Deixa un comentari