Unió de Pagesos denuncia una davallada considerable en els preus de l’avellana i l’ametlla en l’actual campanya respecte a les anteriors. En el cas de l’avellana, el sindicat atribueix les causes a una millor collita a Turquia i a una demanda més restringida per part de la indústria. La davallada de preu de l’avellana ha estat del 33% des del setembre del 2016, i del 38% des del gener del 2016 fins ara. El sindicat alerta que aquests preus ja són sota cost de producció, per sota de dos euros la lliura, segons les tipologies i explotacions. La baixada de preu de l’avellana per sota de dos euros la lliura s’ha produït des del setembre del 2016 fins ara, en què ha arribat a 1,45 euros la lliura la varietat negreta, la de més qualitat, la setmana del 20 de novembre.

El sindicat ha explicat aquestes qüestions avui, en roda de premsa a Reus, en la qual han intervingut Rafel Español, responsable nacional del sector de la Fruita Seca, i Jaume Ferrando, coordinador territorial del Camp de Tarragona.

Pel que fa a l’ametlla, la baixada de preu registrat des de fa quasi dos anys s’ha agreujat pels efectes d’una collita rècord dels Estats Units. Les cotitzacions de la Llotja de Reus se situen entre 0,25 i 0,50 euros el quilo per sota de les de la Llotja de Múrcia. Cal tenir en compte que des del gener del 2016 fins ara, la davallada de preu cotitzat per la Llotja de Reus ha estat del 43%. En aquesta llotja, el 20 de novembre, el preu de l’ametlla comuna se situa en 4 euros el quilo gra, el de la llargueta en 4,63 euros, el de la marcona en 4,80 euros i el de la l’ecològica en 5,98 euros. Per al sindicat, tot i aquesta collita abundant dels Estats Units que dificulta la recuperació dels preus en l’àmbit internacional, la cotització de l’ametlla a Catalunya no hauria de reduir-se més, ja que la demanda d’aquesta fruita seca continua sent molt elevada i els productors nord-americans no poden assumir preus per sota dels 3,5 euros el quilo gra, segons es desprèn d’estudis realitzats per la Universitat de Califòrnia.

D’altra banda, Unió de Pagesos adreçarà al Departament d’Agricultura una proposta per modificar els criteris acordats per a l’elaboració de preus de referència de l’avellana i l’ametlla que recullen les dades de l’Observatori de preus, tenint en compte que en plena campanya de comercialització de la fruita seca i en els mesos en què es produeixen més operacions, els preus publicats per l’Observatori són mínims, i per al sindicat, algunes vegades distorsionats. En aquest sentit, Unió de Pagesos fa una valoració negativa del funcionament de l’Observatori de preus i aposta per rectificar de manera urgent la metodologia de l’elaboració.