Quina història hi ha darrere de les informacions que han sortit sobre la retirada de la bandera espanyola el darrer dia de la cloenda del festival Mandorlo in Fiore? Diferents informacions publicades destacaven que va ser la Colla Vella qui va demanar a l’organització la retirada de la bandera espanyola, però des de la mateixa Colla ho desmenteixen.

De fet Albert Pedret, president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, explicava els fets tal com es van produir a Elvallenc.cat: “En el viatge de prospecció que vam fer el mes de novembre l’organització ens va explicar els problemes que van tenir amb Israel i Palestina l’any passat perquè pugessin a l’escenari junts. Ells ens van dir que havia passat això i en aquell moment vam parlar sobre les banderes. Els vam dir que nosaltres portàvem l’estendard de la Colla, on hi ha l’escut de la ciutat, de la Colla i el català, i vam demanar que no ens posessin cap bandera perquè el nostre estendard ja ens representa. Nosaltres veníem a fer castells, a mostrar la cultura catalana i el fet casteller. Així vam quedar. Durant el festival anàvem amb l’estendard, i va ser a l’arribada a la vall dels Temples, a l’escenari, que vam la bandera espanyola, i ells, en veure arribar la Colla Vella, que encara no havia arribat tota sinó una part, en veure el nostre estendard se’n devien adonar, i sense que ningú els digués res ni exigís ni es fes cap pressió, van procedir a retirar la bandera espanyola.”

D’aquesta manera, la Colla vol sortir de polèmiques per informacions que no s’han acabat d’ajustar a la realitat. “La bandera la va treure l’organització per deferència nostra, perquè anàvem amb l’estendard i és tal com havíem quedat abans del festival”, finalitzava Pedret, que afirma que “no hi ha cap mena de polèmica”.