L’Ajuntament del Pla de Santa Maria ha acordat promoure l’elaboració d’un pla de protecció del patrimoni rural i cultural que garanteixi la conservació de les barraques de pedra seca incloses a la Ruta de la Capona, una de les principals atraccions turístiques del municipi. L’acord es va prendre per unanimitat en el darrer ple municipal, celebrat el dia 31 de gener.

En paral·lel a aquest acord, l’Ajuntament ha fet restaurar la primera de les fites d’aquesta ruta, la que es coneix com a “barraca de doble estança”, que estava parcialment enderrocada. L’empresa ST Excavacions i Obres Integrals n’ha dut a terme la rehabilitació.

El procediment ha estat “assegurar-la, apuntalar-la perquè no caigui, treure tot el que havia caigut, fer una tria selectiva de les pedres, consolidar l’arrancada i refer la volta”, detalla el constructor Anton Solé. El cost de la restauració és de 1.600 euros i l’ha dut a terme un equip de dues persones en quatre jornades de feina.

El terme del Pla de Santa Maria té 716 construccions de pedra seca, entre barraques, cossiols i altres, inventariades al portal Wikipedra. El pla de protecció que l’Ajuntament proposa crear té com a prioritat la Ruta de la Capona i inclourà també protegir totes les que sigui possible, però el fet que moltes es troben en terrenys privats fa impossible garantir-ne la conservació.

La moció per crear el pla de protecció va ser presentada pel grup municipal de la CUP i aprovada amb els vots de tots els regidors. En el text es preveu garantir l’arranjament i neteja de les construccions que formen part de la Ruta de la Capona, tal com s’ha fet ja amb aquesta primera intervenció.