//Més de 300 cavalls i 100 carros i cavalleries ocupen Valls durant els Tres Tombs

Més de 300 cavalls i 100 carros i cavalleries ocupen Valls durant els Tres Tombs

Valls ha obert aquest diumenge 12 de gener la temporada de Tres Tombs, una celebració declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional

per | 2020-01-12 14:00:1412/01/2020 14:00 | 0 comentaris

Aquest diumenge, 12 de gener, més de 300 cavalls i més de 100 carros i cavalleres han ocupat els principals carrers de la ciutat. El moment més esperat ha arribat al final, quan en el tercer tomb, aproximadament a les dues del migdia, els carros han enfilat des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut popularment com a “tomb de l’ajuntament.”

Paral·lelament, al voltant de la una del migdia, a la porta de l’església de Sant Antoni, ha tingut lloc la benedicció de les cavalleries. En el decurs de l’acte, el temple s’ha obert i, al pas de la comitiva, el toc de campanes ha anuncia la ritual benedicció de cavalleries i de tots els animals domèstics assistents.

Ha participat la millor col·lecció de carros que es pot veure desfilar per Catalunya i que té a la capital de l’Alt Camp i al seu Centre Històric un dels itineraris de més bellesa plàstica i espectacularitat. La celebració obre el calendari de grans cites festives que la ciutat de Valls organitza al llarg de l’any, en uns Tres Tombs que atresoren un veritable museu viu del transport amb cavalleries que abandonen els seus llocs de custòdia per fer-se ben visible a les places i carrers.

L’any 1879 situem la primera constància escrita dels Tres Tombs Vallencs, al ‘Diario Vallense’. Parla extensament de la festa de Sant Antoni Abat i de les tradicionals curses al voltant de l’església. El 1899 trobem la primera referència de la cercavila del dia 16, vigília, que anuncia la festa de l’endemà.

La primera vegada que es perden els Tres Tombs és del 1935 al 1939 quan no es realitzen, arran la Guerra Civil espanyola. El 1940 es recuperen i tenen continuïtat fins al 1967 que serà l’últim any que se celebraran d’una forma continuada. El dia 17 de gener se seguí oficiant la missa en honor a Sant Antoni Abat i es beneïen les coques de la festivitat.

El 1974 i 1795 el Xolo i el Pons tornen a engegar aquesta festa a Valls. Això donaria peu perquè a finals de l’any 1979 al bar Quec de Valls, el Quec, el Batalla, el Salvet, l’Arturo i el Xolo -amics i amants dels carros i dels cavalls- comencessin a treballar en la recuperació de la festa. El 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornaven a recórrer els carrers de Valls.

Deixa un comentari