La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Valls va adjudicar el control dels estornells a la ciutat de Valls, en el període dels mesos d’octubre de 2017 a març de 2018, a l’empresa Zooethics Ethical Animal Projects, SL, per un import de 6.805,04 euros (IVA del 21% inclòs).

Zooethics Ethical Animal Projects, SL és una empresa especialitzada en el control de plagues d’aus, utilitza uns altaveus que emeten crits d’alarma d’aquesta espècie i permet foragitar-los cap a altres zones allunyades del centre urbà.

Els estornells són una espècie d’ocells migradors que formen estols de milers d’individus. Això fa que causin problemes a l’agricultura perquè poden devastar grans àrees conreades i als nuclis urbans pels problemes d’higiene a les zones utilitzades per ajocar-se a la nit.

Des de fa temps a Valls es venen detectant unes zones concretes on els estornells causen problemes d’higiene i de brutícia a la via pública com el passeig de l’Estació, la plaça de la Torratxa, la plaça dels Quarters i el passeig dels Caputxins, per la qual cosa s’han dut a terme accions per protegir la salut pública de la població.