El vuitè punt de la sessió plenària d’aquest dilluns, 9 d’octubre, era la moció presentada per tots els grups municipals per donar suport a la candidatura per a la inscripció de la sardana a la llista respresentativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco.

Actualment, el moviment sardanista compta amb 600 associacions confederades (entitats sardanistes, cobles i colles); 90 cobles, amb més de 900 instrumentistes actius; 185 colles sardanistes, amb més de 1.200 membres; 325 agrupacions sardanistes; 50.000 persones afiliades; més de 3.000 activitats al Principat de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord; 3.500.000 € anuals en contractació de cobles; 250.000 persones assistents a les activitats sardanistes cada any; un patrimoni musical amb prop de 30.000 títols de composicions per a cobla; més de 3.000 compositors al llarg de la història; 86 mitjans de comunicació de temàtica sardanista, amb més de 60 informadors confederats; 32 escoles de cobla amb estudis reglats i 4 campanyes d’ensenyament a les escoles, amb més de 8.500 alumnes anuals.

La sardana és una pràctica que les persones que la mantenen viva consideren que forma part del seu patrimoni cultural immaterial, segons s’ha pogut recollir en tots els actes informatius organitzats fins ara.

La inscripció a la Llista de patrimoni immaterial contribueix a sensibilitzar la societat sobre la importància del patrimoni cultural immaterial. El treball que s’està fent per a la candidatura ja està contribuint a aquesta sensibilització, perquè en les reunions informatives s’està explicant la Convenció de la Unesco i l’interès del patrimoni cultural immaterial.

Així, l’Ajuntament de Valls dona suport a la candidatura per a la inscripció de la sardana a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco, i oficialment des que aquest dilluns, 9 d’octubre, s’ha aprovat per unanimitat en el ple.

Per posar alguns exemples, en la sessió plenària, i parlant sobre aquest punt de suport a la candidatura de la sardana, Ramon Font, de Compromís per Valls, parlava que la sardana està carregada de símbols i és “una dansa que mai manca a les nostres festes i celebracions i ens aporta un alt grau de sentiment d’identitat”. Per la seva part Francesc Caballero (PP) recalcava que la sardana demostra agermanament. També intervenia per part del PSC Rosa M. Ibarra, recordant que Valls organitza cada any el Concurs de Colles Sardanistes. Paloma Vicente (CUP) reafirmava el valor de la UAF i la gent que ha fet possible el manteniment de la sardana a la ciutat. El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Valls, de la mà de Núria Gavarró, reforçava aquesta moció equiparant la sardana amb la festa de la Patum de Berga, als castells, etc. Finalment prenia la paraula el regidor de Cultura, Marc Ayala, explicant que Valls sempre ha tingut una vinculació especial amb la sardana. El regidor aprofitava també per agrair la tasca de la UAF en defensa del moviment sardanista a la ciutat i la iniciativa de portar aquesta moció a aprovació, a més de la seva presència al ple.