//La falta de personal provoca tancaments ocasionals en parcs de bombers

La falta de personal provoca tancaments ocasionals en parcs de bombers

Els bombers, com a forma de protesta, es neguen a fer les hores extres

per | 2018-12-12 12:52:1512/12/2018 12:52 | 0 comentaris

En alguns parcs com ara el de Montblanc la situació és límit per manca de personal i perquè tenen vehicles antiquats

Des del passat 10 de desembre i fins al 10 de gener, els bombers professionals de Catalunya es neguen a fer les hores extres de manera voluntària com a mesura de protesta, com a toc d’atenció a l’administració per la greu situació de manca de personal i de deteriorament del material per manca d’inversió dels darrers anys. Una situació límit que fa en ja es comencin a trobar, com alguns parcs, sota els mínims exigits per llei, i en alguns casos en determinats torns han de tancar el parc, i derivar els serveis a parcs més pròxims. Per exemple, dilluns va passar al parc de Cambrils o de l’Ametlla de Mar, i per poc el dimecres al matí no passa al parc de bombers de Montblanc, per posar-ne alguns exemples.

 

Manca de personal

Aquesta situació, que es pot considerar com molt preocupant, per no dir greu, ve provocada perquè des del 2009 i fins al 2016 per decret no es van convocar places de bombers professionals. Això ha provocat una disminució important dels efectius perquè hi ha hagut bombers que s’han jubilat i les seves places no s’han cobert. Malgrat que des del 2016 es van tornar a convocar places, no en són suficients.

Aquesta manca d’efectius en els serveis es cobreixen fent hores extres. Com a dada, en aquests anys de retallades tot el cos de bombers ha fet unes 500.000 hores extres.

Fer hores extres es una decisió voluntària de cada persona, però la majoria de bombers les feien perquè veien la manca de personal existent. Però el temps passa i la situació no s’arregla, per la qual cosa ara han pres la decisió de no fer-les durant aquests dies com a única arma de pressió de què disposen, ja que els bombers no poden fer vaga i deixar el servei sense cobrir.

 

Vehicles antiquats

També, fruit de les retallades, molts vehicles han quedat antiquats —amb tot el cost que representa de manteniment, d’avaries i de restar operativitat en les actuacions dels bombers—, i alguns materials obsolets seria necessari canviar-los o restaurar-los adequadament.

Les demandes

Per tant, el que demanen és: més bombers, millorar el parc de vehicles, invertir en vestuaris en molts parcs, millorar les eines de treball, fer un manteniment de vehicles adequat i, sobretot, que les promeses que la Direcció General va fer en el Pla Director, aprovat però encara no pressupostat, es compleixin.

Deixa un comentari