La Colla Vella dels Xiquets de Valls viatjarà, del 8 al 12 de març, a la Vall dels Temples, a la ciutat d’Agrigent (Sicília, Itàlia), on actuarà en el festival “Mandorlo in Fiore”.

El festival, que celebrarà la seva 73a edició, és una de les trobades internacionals de floklore més destacades d’Europa. Cada any, “Mandorlo in Fiore” (“Ametllers en flor”, en català) convida diversos elements de cultura tradicional d’arreu del món inclosos en la llista de patrimoni immaterial de la humanitat de la UNESCO per tal que actuin a la Vall dels Temples, el monumental conjunt de temples grecs d’Agrigent, declarats també patrimoni de la humanitat el 1997.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha estat invitada pel Departament de Béns Culturals i Identitat de la regió de Sicília per representar-hi la cultura catalana i el món casteller, declarat patrimoni de la humanitat el 2010.

Agrigent (“Akragas”, en grec clàssic) va ser una destacada ciutat de la Magna Grècia, és a dir, de les terres de cultura i llengua hel·lèniques del sud d’Itàlia durant l’època antiga. “Mandorlo in Fiore” se celebra dins del complex dels temples i per les places i carrers de la ciutat a principis de març, època de floració dels ametllers, un dels cultius més tradicionals de l’illa de Sicília.

Una delegació de la colla es desplaçarà a Agrigent la setmana vinent per acabar de tancar els darrers aspectes organitzatius del viatge. Així doncs, els detalls logístics i l’obertura de les inscripcions es donaran a conèixer en les properes setmanes. Està previst que s’hi desplaci un nombre elevat de castellers i castelleres.