/, Portada Destacada/La Biblioteca Popular de Valls celebrarà els seus cent anys amb una exposició commemorativa, l’edició d’un llibre i un espectacle nocturn

La Biblioteca Popular de Valls celebrarà els seus cent anys amb una exposició commemorativa, l’edició d’un llibre i un espectacle nocturn

Completen les activitats un acte institucional, una conferència sobre la Mancomunitat de Catalunya, una visita a la Biblioteca Popular de Sallent i visites comentades a la Biblioteca Carles Cardó.

per | 2018-03-13 12:09:3413/03/2018 12:09 | 0 comentaris

El dijous 22 de març la ciutat de Valls donarà el tret de sortida a la commemoració del centenari de la Biblioteca Popular. Per fer-ho possible, l’Ajuntament de Valls, el Museu de Valls, l’Arxiu Municipal, l’Institut d’Estudis Vallencs, la Biblioteca Carles Cardó i la Xarxa de Cultura han preparat tot un seguit d’activitats impulsades per una comissió que treballa de forma conjunta des de fa prop d’un any. Les activitat s’estendran durant els propers quatre mesos, fins a la Festa Major de Sant Joan, quan el 23 de juny la Biblioteca Popular arribarà a l’edat de cent anys.

Programa d’actes

Dijous 22 de març

20 h. Biblioteca Popular.
Inauguració de l’exposició «La Biblioteca Popular. Cent anys de lectura pública a Valls» L’exposició commemorativa mostra la història i els esdeveniments viscuts entorn de la Biblioteca Popular, des de la seva creació fins a l’actualitat, a través d’imatges, documents i objectes.
Del 22 de març al 20 de maig, dimarts de 17 a 20 h, de dimecres a dissabte d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 h a 14 h. La Regidoria d’Ensenyament organitza visites comentades a l’exposició pels centres escolars, a càrrec de la historiadora Pilar Vives.

Dimecres 18 d’abril

19 h. Pati de Sant Roc.
Obertura de l’exposició «El Centenari de la Biblioteca Popular: Valls i el 1918»
Projecte dels alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Jaume Huguet amb motiu de la Setmana Cultural.
Del 18 al 24 d’abril, de dimarts a dissabte de 19 a 21 h; dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 h.

Dijous 19 d’abril

18 h. Biblioteca Carles Cardó.
Contacontes familiar «Visca la meva biblioteca!» amb l’actriu Eugènia González
La biblioteca és un espai màgic on els nens i nenes descobreixen infinitat d’històries i aventures. En aquesta narració de contes també cantarem, ballarem i farem jocs i endevinalles.

Dissabte 21 d’abril

9.30 i 10.15 h. Espai Ca Creus.
Visites comentades a la Biblioteca Carles Cardó
El nou equipament al cor del Barri Antic continua el llegat de la primera biblioteca popular. Aquesta visita comentada permet descobrir-ne el seu funcionament i serveis.
Places limitades. Reserva prèvia presencial, al telèfon 977 636 012 o al correu electrònic biblioteca@valls.cat

12 h. Jardins de la Biblioteca Popular.
Acte d’entrega de premis del Concurs de relats breus de Sant Jordi
Els compassos musicals acompanyen una de les cites tradicionals del Sant Jordi vallenc, l’entrega dels guardons literaris juvenils, que aquest any s’intercalen amb la interpretació de diversos fragments dels dietaris de les primeres bibliotecàries de Valls.
Col·laboren: Llibreries Adserà, Ditec, Roca i Tram, Escola Municipal de Música Robert Gerhard i JCA Cinemes Valls

Dimecres 2 de maig

19 h. Biblioteca Carles Cardó.
Presentació del vídeo reportatge “La Biblioteca Popular de Valls, un impuls a la cultura”
Projecte dels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Serra de Miramar. El treball realitzat pels estudiants aprofundeix en el valor de la Biblioteca Popular com a temple arquitectònic i de la cultura, tot recollint l’experiència d’antics treballadors, usuaris i altres testimonis.

Dissabte 5 de maig

8.15 h, des de l’Estació d’Autobusos.
Visita a la Biblioteca Popular de Sallent
Una de les quatre primeres biblioteques construïdes per la Mancomunitat de Catalunya i seu actual del Centre de Cultura Joan Puig Elias. La visita també inclourà el centre històric de Sallent i la casa-museu Torres Amat. Durant la tarda resseguirem l’empremta de Fra Josep de la Concepció a la ciutat de Vic, amb una visita a l’arquitectura barroca d’aquest tracista vallenc conservada a la capital d’Osona.
Inscripció prèvia fins el 20 d’abril al telèfon 977 600 660 o al correu electrònic iev@iev.cat

Dissabte 19 de maig

22.30 h. Biblioteca Popular.
La Nit dels Museus: “La Biblioteca Popular. Cent anys enrere!”
El Museu de Valls dedica enguany aquesta cita cultural, lúdica i nocturna a recrear un viatge en el temps fins la Biblioteca Popular de 1918. L’edifici, banyat amb llums de colors especialment per l’ocasió, s’omplirà de vida amb l’animació de personatges d’època, música dixieland dels anys 20 i un tast de vins, que completaran la visita nocturna a l’exposició commemorativa del centenari.

Dimecres 23 de maig

19.30 h. Institut d’Estudis Vallencs.
Conferència “El començ d’una vida nova: el projecte de biblioteques populars de la Mancomunitat de Catalunya” a càrrec de Teresa Mañà, bibliotecària i professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona
El juny de 1918 s’inaugurava a Valls la primera de les biblioteques populars creades per la Mancomunitat de Catalunya amb l’objectiu d’estendre la cultura i la lectura a la població, fruit de l’impuls renovador de Prat de la Riba i del projecte d’Eugeni d’Ors aprovat tres anys abans. La conferència tractarà sobre la creació i implantació de la biblioteca a la ciutat de Valls.

Dijous 7 de juny

19.30 h. Institut d’Estudis Vallencs.
Presentació del llibre “Biblioteca Popular de Valls. Cent anys, 1918 – 2018” de Laura Canalias, Lluís Cuspinera, Jep Martí i Núria Ventura
Publicació commemorativa que repassa diversos moments dels cent anys de vida de la Biblioteca Popular: un recorregut històric per la seva primera etapa d’implantació i arrelament al territori; un recull de les anotacions diàries de les seves directores i la darrera època de l’edifici com a biblioteca, passant pel seu tancament, la unificació amb la Biblioteca Carles Cardó i la vida bibliotecària a les noves instal·lacions al cor del barri antic de Valls.

Dissabte 23 de juny

12 h. Biblioteca Popular.
Acte institucional del Centenari de la Biblioteca Popular (1918-2018)
El dia en què just es compleixen els cent anys de vida de la primera biblioteca de la Mancomunitat de Catalunya té lloc l’acte de commemoració d’aquesta important efemèride per al patrimoni i la cultura vallencs.

Deixa un comentari