8.8 C
Valls
Dimarts, Febrer 25, 2020

En memòria de Josep M. Domènech i Mateu, padrí de la Colla Vella dels Xiquets de Valls

Dimecres, dia 2, ens deixava, a l’edat de 74 anys, el reconegut doctor i investigador Josep M. Domènech i Mateu, padrí de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Vallenc de naixement i resident a Barcelona des de feia molts anys, era catedràtic en anatomia humana.

Josep M. Domènech, quan acabà els estudis de medicina, en lloc d’exercir la medicina assistencial —com va fer era el seu pare, conegut a Valls com a “metge Domènech”— va preferir dedicar-se a la investigació en el camp de les ciències biomèdiques. L’any 1988 ja era catedràtic d’anatomia i expert en embriologia tant descriptiva com experimental. El novembre de 1996 fou nomenat membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

La seva vinculació amb la ciutat de Valls sempre fou especialment per mitjà de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, de la qual era padrí des de l’any 1961, quan per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, juntament amb la llavors senyoreta M. Lluïsa Jové Clols, apadrinaren la benedicció de la bandera. Els directius d’aquell temps tingueren la iniciativa de confeccionar una bandera per tal d’assistir corporativament a la processó votiva. En aquell moment, l’estreta relació que la Colla Vella tenia amb la família Domènech era que el Dr. Josep M. Domènech Giné era el metge amb qui més es visitaven els castellers quan patien una lesió, per tant cregueren oportú que el seu fill apadrinés la bandera.

A partir d’aquell moment i durant molts anys, ja com a padrí de la Colla Vella, va assistir amb regularitat al dinar de germanor que anualment celebra la Colla, si bé darrerament, a causa del seu estat de salut, ja no hi participava.

Tot i la seva joventut en aquell moment, sempre va fer ús de la paraula i els seus discursos abrandats i plens d’emotivitat, que eren esperats per tots els comensals, que gaudien de la seva dissertació quan, amb la seva expressió singular, lloava i enaltia les gestes que havia fet aquella temporada la Colla, que afortunadament cada any progressava.

En la processó de les festes Decennals del 1971, portà un dels cordons de la bandera, i en la de l’any 1981, en fou el banderer. L’any 2001 la comissió de festes i l’Ajuntament li feren l’honor d’ésser el pregoner d’aquelles Festes Decennals, per reconèixer els seus mèrits dins del camp de la investigació científica.

Des de la Colla Vella dels Xiquets de Valls volem expressar el condol més sincer a la seva mare, la Sra. Pepita, la seva germana M. Dolors, el seu germà Jordi i la resta de familiars.

Descansi en pau l’insigne vallenc Josep M. Domènech i Mateu, padrí de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Subscriu-te a la nostra newsletter

perquè estiguis actualitzat amb les últimes notícies

2 Comentaris

 1. Yo fui alumno del DR. Domenech en la UAB. Solo puedo dar muestras de agradecimiento a tan insigne médico por todo lo que me enseñó no solo en el aula sino en las horas y horas de práctica en la sala de disección. Cuando terminamos la carrera nos dijo: ” espero no haber sido solo el Dr. Domenech para ustedes, me gustaría ser también el amic Josep María “.
  Gracias por todo MAESTRO. Gracias por todo Amic Josep María.
  Descansa en Paz.

  Dr. Jordi Casas Gimeno
  Cirugía Ortopédica y Traumatología

 2. Les seves classes d’Anatomia eren fantàstiques. Feia fàcil d’entendre el que és més complicat. Desprès de mes de 40 anys encara el sento i veig els seus dibuixos tant aclaridors. Despatx sempre obert. Els seus alumnes eren sagrats per ell. I ell, inmortal per nosaltres. Sempre el recordaré.
  Gràcies Mestre! No ens deixes, ets dins nostre.

Deixa una resposta

Introduïu el vostre comentari
Siusplau entra el teu nom aquí

Notícies relacionats

Últimes notícies

La CGT de Catalunya convoca vaga general de 24 hores per al 8 de març

Els sindicats territorials de la CGT de Catalunya han decidit convocar vaga general de 24 hores en el ple...

L’alcaldessa de Valls anuncia que el Museu Casteller obrirà “sí o sí” aquest any 2020

“Sí o sí, el Museu Casteller de Catalunya obrirà les seves portes aquest 2020.” Així de contundent es va mostrarl’alcaldessa de Valls, Dolors Farré,...

L’IEV acull l’acte institucional dels 20 anys de l’Espai de l’Estudiant

El dijous dia 27 a partir de les 7 de la tarda se celebrarà al Pati de Sant Roc de l’IEV un acte especial...

Rescaten a un jove atrapat en una xemeneia de Valls

Un jove que volia entrar en una casa ha hagut de ser rescatat pels bombers quan aquest va quedar atrapat a l'interior d'una ximeneia Els...

Sessió de contacontes a la Biblioteca Carles Cardó

La Biblioteca Carles Cardó ha organitzat una nova sessió de contacontes. Aquest cop Jeep Gasulla serà l’encarregat d’explicar Contes a la vora del foc....