En la sessió plenària d’aquest dilluns, 9 d’octubre, es presentaven dues mocions de rebuig a les accions policials del dia 1 d’octubre; no obstant, comptaven amb punts diferenciats i eren presentades per diferents grups municipals. La primera era presentada pel PSC, mentre que la següent la presentaven els grups municipals de CiU, ERC, Compromís per Valls-ICV-EUiA i Crida per Valls CUP.

Per part dels socialistes defensava la moció la regidora Rosa M. Ibarra. Explicava Ibarra que a Valls no hi va haver aquestes accions però sí en altres poblacions de la comarca. Així, recalcava Rosa M. Ibarra que el PSC sí que condemna la violència policial i la rebutja. Recordava que els socialistes “no han callat” i que també van ser presents a la concentració davant l’ajuntament de la setmana passada. En aquesta moció es parla també dels responsables polítics de la situació en què ens trobem immersos avui a Catalunya. Alhora demanen diàleg entre els grups polítics per arribar a una solució. Finalment, Ibarra recalcava que es condemna l’acció de l’1 d’octubre i es dona tota la solidaritat a qui es va concentrar pacíficament i, especialment, als qui van resultar-ne ferits. “La violència mai és la solució”, cloïa Ibarra.

A partir d’aquí tots els grups polítics contestaven les paraules dels socialistes mostrant el seu desacord amb alguns dels punts presentats en la moció. Caballero, per exemple, deia que el paper del Partit Socialista és complicat quan es vol donar veu a totes les seves sensibilitats i aprofitava per fer constar el seu suport i aplaudiment a les forces i cossos de seguretat de l’Estat, referint-se al cos nacional de policia i Guàrdia civil. Des de la CUP es parlava de cinisme en la presentació d’aquesta moció. D’altra banda, Cartanyà apuntava que en altres llocs les mocions han estat més delicades amb el text i amb les formes, i posava com a exemple la Diputació de Tarragona. “Un dirigent polític ha de saber quan la gravetat dels fets l’ha de fer passar davant del pensament polític”, recalcava.

La moció es tancava amb 2 vots a favor i 17 en contra, i a continuació es passava a tractar el desè punt, la moció presentada per CiU, ERC, Compromís per Valls-ICV-EUiA i Crida per Valls CUP, també de condemna a la brutalitat policial de l’Estat a Catalunya.

En aquest punt cal recalcar la postura de la CUP, que demanava a l’Ajuntament que deixi de participar en els actes amb presència de la monarquia, que tingui més cautela a l’hora de deixar les instal·lacions esportives de Valls a cossos policials que puguin estar relacionats amb l’Estat espanyol o que aparti l’Exèrcit de l’espai de l’estudiant.

El resultat de la votació en aquesta moció ha estat de 16 vots a favor i 3 en contra.