//De gener a octubre de 2018 Endesa va efectuar a l’Alt Camp 148 talls de llum per frau elèctric

De gener a octubre de 2018 Endesa va efectuar a l’Alt Camp 148 talls de llum per frau elèctric

Aquest any Cabra del Camp és el segon municipi de l’Alt Camp amb més casos de frau

per | 2018-12-01 09:24:0101/12/2018 09:24 | 0 comentaris

Segons dades d’Endesa, durant els deu primers mesos de l’any 2018, aquesta empresa del sector elèctric ha efectuat un total de 148 talls de llum a causa del frau elèctric a la comarca de l’Alt Camp. Aquesta xifra és la mateixa que la quantitat de talls que hi va haver a la comarca durant tot l’any 2017. Com és obvi, per la quantitat d’habitants, Valls és el municipi de l’Alt Camp amb més casos de frau, tant el 2017 com el 2018, però l’any passat n’hi va haver més (83) que enguany (56).

En segon lloc, l’any passat hi havia el municipi d’Alcover, amb 27 casos de frau. En aquest cas també se segueix amb la tendència de quantitat d’habitants. Tot i així, segons la quantitat d’energia, Cabra del Camp, que està en tercer lloc, supera Alcover. Però aquest any 2018, en segon lloc quant a casos, hi trobem Cabra del Camp, amb 48 casos, tot i ser el setè municipi de l’Alt Camp en nombre d’habitants. Gran part dels casos de frau elèctric no els cometen consumidors que es troben en situació de vulnerabilitat energètica, sinó grans consumidors, és a dir, empreses industrials i de serveis, així com negocis i particulars amb consums elevats. Segons dades d’Endesa, el 80% dels casos de frau elèctric és causat per empreses de diversos sectors industrials i de serveis; un 18% és per particulars amb un alt nivell de consum, mentre que el 2% restant és de persones en situació de vulnerabilitat. El frau a Catalunya Endesa va detectar durant el 2017 prop de 34.000 casos de frau elèctric a Catalunya, que representa el 50% del total detectat per la companyia a l’Estat espanyol.

Així, es van aconseguir recuperar més de 412 milions de kWh defraudats, una xifra que equival al consum elèctric de la ciutat de Girona en poc més d’un any. A Espanya, el número de casos va ser de 68.000, amb 761 milions de kWh d’energia recuperada. A banda de les xifres, cal destacar que la defraudació de fluid elèctric és, sobretot, un greu problema per a la seguretat i la salut de les persones, tant per al mateix defraudador com per als que l’envolten. En aquest sentit, durant els últims anys s’han registrat nombrosos casos d’incendis en instal·lacions i habitatges com a conseqüència d’aquestes manipulacions. Una manipulació del comptador o de la connexió pot causar electrocució, amb incendis i, fins i tot, la mort de les persones que la duen a terme físicament.

A més, pot produir accidents als que hi viuen a prop o a qui entra en contacte amb la instal·lació. Així mateix, també suposa conseqüències legals sobre l’infractor. Endesa ha redoblat en els últims anys els mitjans per combatre el frau mitjançant un augment de les inspeccions, un ús intensiu de les noves tecnologies i la utilització d’eines d’anàlisi massiu de dades (big data), que fan que la detecció de la defraudació de fluid elèctric sigui cada cop més efectiva.

Deixa un comentari