La jornada a Cabra s’ha encetat amb un esmorzar popular que ha aplegat un bon nombre de veïns i veïnes que es concentraven més tard per condemnar els fets transcorreguts l’1 d’octubre. Fets que a Cabra es van viure amb especial tensió, i és que la població va ser una de les més afectades a la nostra comarca, amb quatre ferits després de la desproporcionada actuació de la Guàrdia Civil.

A la concentració hi ha participat l’alcalde de Valls, Albert Batet, així com el delegat del govern a Tarragona, Òscar Peris. La població ha tingut una reacció espectacular, i és que centenars de persones, no només del poble sinó vingudes d’arreu de la comarca, han format part d’aquesta mobilització, on una urna ha estat també protagonista, situada al bell mig de la taula on es trobaven les autoritats.

Abans que s’encetessin els parlaments, tots els assistents han guardat un minut de silenci, que ha culminat amb un llarg aplaudiment. Seguidament s’ha procedit als parlaments i a la lectura d’un manifest en què es reclama i s’exigeix la retirada dels cossos de l’Estat de Catalunya.

“Es molt difícil explicar el que vam viure. Aquest no és el camí. Almenys el nostre no”, assegurava una veïna de Cabra que va viure en primera persona els atacs de la Guàrdia Civil el passat 1 d’octubre.

Batet assegurava: “Anaven a fer mal. Hem vist com han anat als pobles de la nostra comarca, des de Querol, Alió, Vilabella, aquí a Cabra, i a Puigpelat, sense atrevir-se a venir a la capital i a les grans ciutats”. A més, destacava que els pobles han demostrat que “som una gran nació”.

“El grup de policies es van enfrontar i van agredir, van actuar, en contra de gent gran, de gent pacífica que tan sols reclamava el seu dret a vot sense cap mena de violència”, explicava Salvador Pérez, alcalde de Valls.

L’acte ha culminat amb el cant d’‘Els segadors’ i crits d’independència. Molts dels veïns es mostraven encara molt afectats pels fets, i molts d’altres han deixat flors damunt la significativa urna, com a mostra de condemna a la violència exercida pels cossos de l’Estat.