//Arriba la gresca: coneix la programació del Carnestoltes de Valls

Arriba la gresca: coneix la programació del Carnestoltes de Valls

La UAF incorporarà un nou element al seguici festiu, el Bou de Carnaval, la versió més grotesca del Bou tradicional de Valls

per | 2020-02-14 11:07:0714/02/2020 11:07 | 0 comentaris

Valls ja està a punt per a una nova edició del Carnestoltes, celebració que torna carregada de reivindicació. L’organització, la UAF i Carnestoltes de Valls, han donat a conèixer aquesta setmana la programació, que arriba amb algunes novetats, com la incorporació del Bou de Carnaval al seguici festiu.

El cartell d’enguany mostra el mític boxejador de cinema Rocky Balboa encarnat pel regidor de Cultura de la ciutat, Marc Ayala. Aquesta imatge fa referència a les queixes que recentment han fet públiques tècnics municipals de Cultura —del Teatre Principal i el Centre Cultural—, i sobre les quals l’Ajuntament de Valls encara no s’ha pronunciat.

La celebració de Carnaval arrencarà aquest diumenge, dia 16, amb un dels actes previs. A les 12 del migdia la plaça de l’Oli serà l’escenari de l’assaig dels elements de Carnaval de la UAF, durant el qual també hi haurà un tast popular de manxada i es podran adquirir l’ampolla de Carnaval i la cinta per beure manxada durant la rua.

L’activitat continuarà el Dijous Gras, el dia 20. Durant tot el dia es podrà comprar el tradicional caramel vermell a les pastisseries i confiteries de la ciutat. A les 18.30 h es rebrà el Rei Carnestoltes i els set ambaixadors, i es batejarà el Bou de Carnaval a la plaça del Blat, element que la UAF incorpora  al seguici festiu. Es tracta d’una versió envellida, grotesca i malcarada del Bou tradicional de Valls que no deixarà ningú indiferent.

Tot seguit, emulant la festa dels Sanfermines, es farà un xupinasso i s’anirà fins a la plaça del Pati corrent davant del Bou de Carnaval, com si es tractés d’un autèntic «encierro». El Bou anirà acompanyat del Rei Carnestoltes, la Concubina Reial, els set ambaixadors, l’Àliga de Carnaval i la Mulassa de Carnaval, amb la música dels grallers de la UAF.

Des del Pati l’activitat es dirigirà cap a la plaça de l’Oli, on tindrà lloc un tast de la tradicional manxada i botifarra d’ou, es repartirà el caramel de Dijous Gras i es farà la ballada final dels elements de Carnaval.

El dia central dels actes, però, serà dissabte que ve, dia 22, dia de Carnaval. A dos quarts i vuit minuts de dotze, els Gegants de Carnaval i el Rei Carnestoltes protagonitzaran l’Anada al Desfici, durant la qual s’anunciarà la rua de Carnaval pels carrers del centre històric.

A la tarda arribarà l’esperada rua de Carnaval, a les 19 h des de la plaça del Blat. Serà encapçalada, un any més, pel Moixó Foguer i els set ambaixadors, que faran la seva representació en diversos punts del recorregut. La rua anirà cap al carrer de la Cort, el Pati, els carrers Gonzàlez Alba i Germans Sant Gabriel, la carretera de Montblanc, la plaça dels Quarters, el carrer del Teatre i el carrer Jaume Huguet, des d’on es tornarà al Pati.

A les 21 h a la plaça del Pati s’entregarà el premi a la millor carrossa i es farà la ballada final dels elements de Carnaval. La festa continuarà a la Sala RedStar a partir de la mitjanit amb una festa d’ambientació vikinga, i s’allargarà fins ben entrada la matinada. L’endemà, el “diumenge de ressaca”, dia 23, l’Associació de Veïns del Barri Antic portarà una sessió de música dels 80 a la plaça de l’Oli, a partir de les 12.30 h.

El Carnestoltes s’acomiadarà amb els actes del Dimecres de Cendra, el dia 26. A les 19 h el Pati de Sant Roc acollirà la vetlla del Rei Carnestoltes, on es concentraran les ploraneres. Una hora després, a les 20 h, des de la plaça de la Sardana, la Geganta de la Vella Quaresma baixarà fins a la plaça U d’Octubre, per continuar la processó funerària del Rei Carnestoltes fins a la plaça del Blat. Allà, es durà a terme l’enterrament del rei de la disbauxa, que donarà pas a les tradicionals 49 voltes de la Vella Quaresma.

Deixa un comentari