El Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut (CatSalut), anunciava fa uns dies que, segons dades actualitzades del mes de juny, s’ha reduït el nombre de pacients en llista d’espera per intervencions quirúrgiques, per consultes externes i per a proves diagnòstiques durant el primer semestre del 2017.

Així, a tot Catalunya, en les intervencions quirúrgiques la disminució dels pacients en llista d’espera és del 0,4%, amb 606 pacients menys que al desembre de 2016. En les proves diagnòstiques, la disminució és del 9,8%, amb 13.351 pacients menys.

Des del mes d’abril, amb l’aprovació dels pressupostos, ja s’està aplicant el Pla de xoc per a la millora de les llistes d’espera, i de les dades es comença a desprendre el seu impacte tant en l’augment de l’activitat quirúrgica com en la reducció del nombre de persones que esperen per ser operades, així com també amb la tendència a la baixa del temps d’espera per a proves diagnòstiques i per a primeres visites.

En el cas del Pius Hospital de Valls, hospital de referència a les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, es treballa per reduir els dies d’espera dels pacients pendents d’intervenció. Tot i això, són gairebé 1.000 els pacients que es troben en llista d’espera per a una intervenció quirúgica (934).

A l’hospital vallenc l’operació que compta amb més pacients en llista d’espera és la de cataracta, amb 205 pacients en llista d’espera. La mitjana de temps d’espera d’aquests pacients, segons s’apunta, és de 72 dies. En el que portem d’any 2017 s’han operat ja 248 persones d’aquest tipus d’intervenció. Al desembre de 2016 els dies d’espera per cataractes eren d’una mitjana de 62 i, ara fa un any, 65.
D’altra banda, hi ha intervencions quirúrgiques que compten amb més dies d’espera per part dels pacients. És el cas, per exemple, d’operacions del sistema nerviós perifèric (amb 3 pacients esperant i una llista d’espera de 155 dies), els galindons i altres deformitats del dit del peu (amb 26 pacients esperant en una llista d’espera de 113 dies de mitjana) o prostatectomia (amb 40 pacients en llista d’espera i uns 113 dies d’epsera pendent d’intervenció).

Consulta el llistat de les llistes d’espera
llistes espera pius hospital juny 2017