//7.664.660 persones visiten els monestirs del Cister en 30 anys

7.664.660 persones visiten els monestirs del Cister en 30 anys

La Ruta del Cister s’associa molt a una destinació de turisme cultural

per | 2019-02-07 18:44:1807/02/2019 18:44 | 0 comentaris

La Ruta del Cister, nascuda per iniciativa dels consells comarcals l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell, celebra enguany 30 anys de funcionament. Creada amb la voluntat de desenvolupar turísticament i econòmica les tres comarques, ha esdevingut al llarg d’aquests anys l’expressió i identitat d’un territori.

El seu nom es deu al fet que el patrimoni artístic i cultural de cada una d’aquestes comarques està conformat per tres monestirs cistercencs, els monestirs reials de Santa Maria de Poblet (Vimbodí, Conca de Barberà), Santa Maria de Vallbona (Vallbona de les Monges, l’Urgell) i Santes Creus (Aiguamúrcia, Alt Camp).

És una proposta de descobriment d’un territori amb unes activitats econòmiques que hi estan estretament vinculades, uns espais naturals singulars, un patrimoni monumental extraordinari, unes festes, tradicions i artesania pròpies i uns productes turístics, culturals, gastronòmics artesanals i agraris que són fruit tant de la història com del paisatge i de la forma de ser dels habitants de les tres comarques. La Ruta ha estat l’element conceptual unificador d’aquest conjunt d’activitats i atractius en aquest territori, per altra banda divers i de distintes àrees administratives. D’aquest manera, La Ruta del Cister s’ha convertit en un element cabdal del desenvolupament d’aquest territori en tant que recull tots els efectes beneficiosos del desenvolupament turístic: potencia l’activitat econòmica, posa en valor els recursos patrimonials i diferencia aquest territori d’altres canalitzant l’atractiu dels recursos a través d’una proposta diferent i distintiva.

Així, des de l’any 1989 n’han visitat els monestirs un total de 7.664.660 persones.

Des de l’establiment de la marca La Ruta del Cister, els tres consells comarcals han treballat per fomentar el desenvolupament de tot un conjunt de serveis i activitats turístiques que han tingut i segueixen tenint un fort impacte en el conjunt de les tres comarques. Aquest impacte no ha estat únicament turístic sinó que ha afectat el conjunt del territori.

D’altra banda, el GR175 La Ruta del Cister és reconegut com a sender de gran recorregut per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. És l’únic sender homologat que enllaça els monestirs cistercencs de Poblet, Santes Creus i Vallbona. Un total de 105.389 persones han fet el GR175 en els últims deu anys.

Deixa un comentari